Στον «αέρα» οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την ΠΦΥ

Προβληματισμός επικρατεί στην Αριστοτέλους για την έκβαση της μεταρρύθμισης που επιχειρείται να υλοποιηθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), εξαιτίας του εξαιρετικά χαμηλού ενδιαφέροντος των οικογενειακών γιατρών (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται πως το «άνοιγμα» των συμβάσεων του Οργανισμού σε νέους γιατρούς αποτελεί ένα ενδιάμεσο αλλά αναγκαίο στάδιο στο όλο εγχείρημα, ειδικά μετά από το «ναυάγιο» της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των ΤοΜΥ.

Διαβάστε επίσης: ΠΦΥ με δόσεις…

Πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων, ούτε η τροποποίηση των όρων στάθηκε ικανή να «τονώσει» το ενδιαφέρον των ελευθεροεπαγγελματιών οικογενειακών γιατρών για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Χαρακτηριστικά, χθες Δευτέρα – τελευταία ημέρα για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης – το ενδιαφέρον δεν ξεπέρασε το 40% των προκηρυχθέντων θέσεων (2.800 περίπου)!

Αν και η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αλλάξει κάτι στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας. Αντίθετα, μάλιστα, φαίνεται να υπάρχουν γιατροί που ενώ εκδήλωσαν ενδιαφέρον τώρα το ξανασκέφτονται.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αναφέρει σχετικά σε επιστολή της προς τον Οργανισμό: “Σας μεταφέρουμε απανωτά ερωτήματα από μέλη μας που επιθυμούν να αποσύρουν το αίτημα υπαγωγής στην προκήρυξη για τις συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών και δεν ανευρίσκονται συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την ανάκληση του αιτήματος”.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα αρμόδια επιτελεία εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναπροκήρυξης των θέσεων, με τροποποίηση των όρων προκειμένου αυτοί να συγκλίνουν περισσότερο με τα αιτήματα των οικογενειακών γιατρών.

Αντίστοιχη απόφαση αναγκάστηκαν, εξάλλου, να λάβουν και σε ό,τι αφορά την προκήρυξη στελέχωσης των ΤοΜΥ. Μέχρι σήμερα, βέβαια, δεν έχει υπάρξει κινητικότητα σε αυτό τον τομέα.

Υπενθυμίζεται πως η υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών σε οικογενειακό γιατρό μέχρι το Μάρτιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση για την επίτευξη ενός συστήματος ΠΦΥ με «gatekeeping».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*