Υποτιμημένες οι επιπτώσεις των περιττών κιλών!

Πολύ ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα νέας επιδημιολογικής έρευνας, στην οποία πήραν μέρος 120.000 γονείς και τα παιδιά τους. Διότι έδειξε ότι το να είναι κανείς υπέρβαρος έχει σαφώς μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία απ’ ό,τι νομίζει το ευρύ κοινό.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι ο βέλτιστος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι λίγο πιο μεγάλος απ’ ό,τι συνιστούν οι γιατροί. Γεγονός που επέτρεψε να εννοηθεί ότι τελικά δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, αν κάποιος είναι ελαφρά υπέρβαρος.

Όμως, πολλοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι αυτές οι μελέτες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική επίδραση του ΔΜΣ στην υγεία. Και αυτό γιατί οι επιβλαβείς για την υγεία συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένο ΔΜΣ, αλλά αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Έτσι, καθίσταται δύσκολο να εξετάσει κάποιος πως ο ΔΜΣ επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου. Στη νέα μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Epidemiology, στόχος ήταν εκτιμηθεί η αιτιολογική σχέση ανάμεσα στον ΔΜΣ και στον κίνδυνο θανάτου.

Ερευνητές από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Bristol ανέλυσαν τα δεδομένα, που αφορούσαν 30.000 μητέρες και 30.000 πατεράδες και ισάριθμα παιδιά τους. Οι ερευνητές εξέτασαν αν η θνητότητα των γονιών συνδέονταν με το δικό τους ΔΜΣ και με το ΔΜΣ των ενήλικων παιδιά τους.

Επειδή ο ΔΜΣ γονιών και παιδιών συνδέονται λόγω γενετικών παραγόντων, ο ΔΜΣ των παιδιών είναι ένας δείκτης για το ΔΜΣ των γονέων. Ο ΔΜΣ των ενήλικων παιδιών δεν επηρεάζεται από τη νοσηρότητα μεταξύ των γονέων, έτσι, με τη χρήση του ΔΜΣ των παιδιών αποφεύχθηκαν τα προβλήματα που προκαλούνται από την απλή σύνδεση του ΔΜΣ των γονέων με το δικό τους κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές λοιπόν διαπίστωσαν ότι οι δυσμενείς συνέπειες του αυξημένου ΔΜΣ έχουν υποτιμηθεί από τις παραδοσιακές αναλύσεις. Τα βασικά ευρήματα της μελέτης ήταν:

  • Το να είναι κάποιος ελαφρώς υπέρβαρος όχι μόνο δεν έχει κανένα όφελος για την υγεία, αλλά αντιθέτως ενέχει σημαντικούς κινδύνους.
  • Η ισχύουσα σύσταση διατήρησης ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 25 είναι απολύτως σωστή.

Ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ. David Carslake ανέφερε ότι «πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet έδειξε ότι την περίοδο 1975-2014 είχαμε αύξηση των παχύσαρκων από 105 εκατ. σε 641 εκατ. άτομα. Αυτή η αύξηση είναι πολύ ανησυχητική για τη δημόσια υγεία».

Πηγή: virus.com.grInternational Journal of Epidemiology

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*