IFRS 17 : Η νέα πραγματικότητα για τις ασφαλιστικές –αντασφαλιστικές

Την προετοιμασία τους για την υιοθέτηση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS 17- Insurance Contracts), συνεχίζουν οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Wyndham Grand της Αθήνας, διεξήχθη το συνέδριο που οργάνωσαν η Prudential και η Mazars προκειμένου να παρουσιάσουν τον οδικό χάρτη των αλλαγών στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ασφαλιστικές εν όψει του 2021.

Στο συνέδριο έδωσαν το παρόν 30 εταιρείες, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ενημερώθηκαν για τα νέα λογιστικά πρότυπα, σκοπός των οποίων είναι να παρουσιάσουν με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο τα στοιχεία τα οποία ανακοινώνονται στο ευρύ και όχι μόνο κοινό, προκειμένου να μπορεί να γίνεται κατανοητή η χρηματοοικονομική κατάσταση πολύπλοκων οργανισμών, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες.

“Οι λογιστές ξεπεράσαν σε πολυπλοκότητα τους αναλογιστές” είπε ο κος Αλέξανδρος Ζυμπίδης, καθηγητής Αναλογισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγώντας ότι εισάγονται νέες έννοιες όπως το CSM (Περιθώριο Κέρδους) ή η «Επαχθής ή ζημιογόνος σύμβαση» (Onerous Contracts), που στο εξής θα παίζουν κομβικό ρόλο για τον καθορισμό των κερδών των εταιρειών μέσα στον χρόνο.

Ο κος Κώστας Νικολάου, Managing Director της Prudential, δήλωσε: “Η κύρια αλλαγή σε σχέση με πριν και το βασικό πνεύμα των νέων προτύπων, είναι ότι ενώ στο παρελθόν παρουσιαζόντουσαν κυρίως στοιχεία ασφαλιστικής παραγωγής (πωλήσεις δηλαδή), από εδώ και στο εξής περνάμε στην έννοια του ασφαλιστικού εσόδου».

Ο κος Νίκος Κασουρίδης, Partner της Mazars ανέφερε πως «σε ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο και γεμάτο από εποπτικές απαιτήσεις, το IFRS17 έρχεται να παντρέψει τον έλεγχο με το Solvency II, ώστε να παρέχεται στους ενδιαφερόμενους ακόμα πιο σωστή απεικόνιση των ασφαλιστικών εταιριών».

Η μετάβαση στο IFRS17 είναι δύσκολη και θα απαιτήσει κόπο και χρόνο. Το τεχνικό επιτελείο της Prudential και της Mazars, είναι εδώ για να προσφέρουν λύση στην αγορά, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Στο ίδιο συνέδριο, παρουσιάστηκε από την Mazars η ολοκληρωμένη μεθοδολογία της εταιρίας για την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – General Data Protection Regulation. O Κανονισμός αυτός θέτει αυστηρότερο πλαίσιο διαχείρισης προσωπικών δεδομενων με σοβαρότατα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης (20 εκ. Ευρώ ή το 4% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών στην περίπτωση πολυεθνικων εταιριων). Αφορά το σύνολο των εταιριών που διατηρούν και επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα ενω θα βρίσκεται σε ισχύ από τον Μάιο του 2018.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*