Brexit

Το Brexit, το ράλι της στερλίνας και οι κίνδυνοι

Νευρικότητα προκάλεσε στις αγορές η απόφαση της Τ. Μέι να προτείνει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Μ. Βρετανία κάτι που αποτυπώθηκε στις χθεσινές συνεδριάσεις αλλά και στο που πραγματοποίησε τελικά η στερλίνα.

Όπως ανέφερε σε πρώτο σχόλιο του, ο  John Hardy, Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank:

«Η προκήρυξη εκλογών της πρωθυπουργού της Βρετανίας είναι ένα τέχνασμα με σκοπό η ίδια η Μέι να πάρει ισχυρότερη εντολή εντός του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς το Συντηρητικό Κόμμα απολαμβάνει την ισχυρή υποστήριξη της πλειοψηφίας (ο μόνος λόγος που μια κυβέρνηση θα ζητούσε ποτέ εκλογές). Δε βλέπω η εξέλιξη αυτή να επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με την ΕΕ.

Νομίζω πως ένας από τους λόγους είναι το ράλι της στερλίνας: η αγορά ακολουθεί γενικά πορεία πώλησης και εδώ έχουμε να κάνουμε με δραματικά νέα, γεγονός που απαιτεί σε κάποιο βαθμό την επανεκτίμηση της κατάστασης. Η πρώτη αντίδραση όταν αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τις συνθήκες είναι η απομόχλευση των θέσεων».

Όπως σημειώνουν επίσης οι αναλυτές, η Τ. Μέι επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την υψηλή δημοτικότητα της με στόχο να έχει στα χέρια της “ισχυρότερη εντολή” ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε για την διαδικασία του Brexit. Σε δεύτερη ανάγνωση, εντάσσουν την εν λόγω αιφνιδιαστική κίνηση, για πολλούς, στο γεγονός ότι αν επικρατήσει και μάλιστα με ξεκάθαρη νίκη η δυναμική της Μ. Βρετανίας στις διαβουλεύσεις θα είναι υψηλότερη. Παράλληλα, η ίδια έχει να “αντιμετωπίσει” ξανά τους Βρετανούς ψηφοφόρους αργότερα, από ότι αναμένονταν…

Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω κίνηση έρχεται να προστεθεί στο ήδη δυσεπίλυτο παζλ των πολιτικών κινδύνων που ελλοχεύουν παγκοσμίως. Για την ώρα όλες οι πλευρές διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την Ε.Ε.

Διαβάστε αναλυτικά ρεπορτάζ του IWΣτα ύψη το θερμόμετρο του πολιτικού κινδύνου. Τι θα συμβεί στο κόσμο;

Επιμέλεια:  Βαϊος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*