Κοινή γραμμή Ελλάδας-Κύπρου στο Φάρμακο – Συνεργασία και στο ΕΣΥ

Στην Κύπρο βρέθηκε την περασμένη Τρίτη ο Ανδρέας Ξανθός, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Γιώργου Παμπορίδη, επιδιώκοντας τη σταθερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε κρίσιμους τομείς της Υγείας όπως η διακίνηση, αδειοδότηση και λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς.

Το ενδιαφέρον τον δύο πολιτικών ανδρών εστιάστηκε ειδικότερα στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, μέσα από κοινές διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των κοινών αποζημίωσης.

Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες και στη δυνατότητα να αποζημιώνονται τα καινοτόμα φάρμακα σε προσιτές τιμές, διασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι δύο πολιτικοί άνδρες έχουν αναλάβει από κοινού ορισμένες πρωτοβουλίες στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ το τελευταίο διάστημα, τις οποίες και επιθυμούν να διευρύνουν. «Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο κοινής παρέμβασης σε αυτό το κομμάτι το κρίσιμο, που αφορά την πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα» ανέφερε σχετικά ο Έλληνας υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για μθα «πολύ στοχευμένη» συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό του.

Οι κ.κ. Ξανθός και Παμπορίδης αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τη λειτουργία των συστημάτων υγείας των χωρών τους, καθώς η Κύπρος ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Είναι μια μεγάλη τομή στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους σε κάθε χώρα και νομίζω ότι πρέπει και ο υγειονομικός κόσμος, αλλά και οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν αυτή την παρέμβαση» σχολίασε ο Αδρ. Ξανθός, δηλώνοντας πως η συνεργασία των δύο χωρών θα επεκταθεί και σε αυτό το επίπεδο.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μια εμπειρία πολυετή στη λειτουργία του συστήματος υγείας με τα θετικά και τα αρνητικά της. Ένα σύστημα υγείας το οποίο υπέστη μια πολύ μεγάλη και αρνητική επιρροή στη διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας. Τις πληγές αυτής της παρέμβασης προσπαθούμε σιγά σιγά να επουλώσουμε στην Ελλάδα, έχουμε διασφαλίσει την ευστάθειά του και νομίζουμε ότι το αίτημα σήμερα είναι να μπορεί να προσφέρει καθολική ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα στους πολίτες» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Έλληνας Υπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Νοσοκομείο Λευκωσίας, τη νοσηλευτική συγκρότηση του οποίου χαρακτήρισε υψηλού επιπέδου, τόσο σε επίπεδο επιστημονικής επάρκειας κι ευαισθησίας του προσωπικού του όσο και σε επίπεδο οργάνωσης, λειτουργίας και απόδοσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*