Swiss Re: Βλέπει αύξηση παραγωγής (αντ)ασφαλίστρων την επόμενη διετία

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι αναδυόμενες αγορές θα αναδειχθούν σε «κινητήριο δύναμη» για την αύξηση των ασφαλίστρων διεθνώς, τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στις γενικές ασφάλειες, σύμφωνα με την Swiss Re, καθώς η ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων και η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα στις αγορές αυτές.

Σύμφωνα με έκθεση του ελβετικού αντασφαλιστικού ομίλου για τις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου την περίοδο 2017-2018, τα ασφάλιστρα ζωής στις αναδυόμενες αγορές θα αυξηθούν κατά 14,9% το 2017 και κατά 10,9% το 2018, κυρίως χάρη στην προβλεπόμενη ισχυρή ζήτηση για αποταμιευτικά προϊόντα στην Ασία.  Στις γενικές ασφάλειες προβλέπεται αύξηση των ασφαλίστρων κατά 8% το 2017 και 9% το 2018, με βασικό καταλύτη το φιλόδοξο πρόγραμμα «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» (One Belt, One Road) που αναμένεται να προκαλέσει αύξηση στις εμπορικές ασφάλειες.

Σε διεθνές επίπεδο, η Swiss Re βλέπει επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των ασφαλίστρων στις γενικές ασφάλειες στο 2,2% το 2017 (από 2,4% φέτος) και επιτάχυνση στο 3% τον επόμενο. Στον κλάδο ζωής αναμένεται αύξηση των ασφαλίστρων κατά 4,8% το 2017 και 4,2% το 2018. «Ο ασφαλιστικός κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, σε ένα περιβάλλον συγκρατημένων ρυθμών ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, και μεγάλης πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας που επηρεάζει την τιμολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων», σχολίασε ο Kurt Karl, επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re. Παρ’ όλα αυτά, αναμένεται αύξηση του όγκου των ασφαλίστρων διεθνώς, κυρίως χάρη στις προσδοκίες για αύξηση της πρόσβασης σε ασφαλιστικά προϊόντα στις αναδυόμενες αγορές.

Όσον αφορά τα αντασφάλιστρα, αναμένεται αύξηση  2,7% το 2017 και 2,9% το 2018, πάλι χάρη στις αναδυόμενες αγορές, για τις οποίες οι ρυθμοί αύξησης των αντασφαλίστρων την επόμενη διετία εκτιμώνται στο 8%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*