Άγρια κόντρα για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Συνέχεια στη διαμάχη με τον Ανδρέα Ξανθό (εδώ) δίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), καθώς επιμένει στην κριτική του περί ιδεολογικής προσκόλλησης της Αριστοτέλους στον κρατισμό, μακριά από την ζώσα πραγματικότητα.

Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, εξαιτίας ανεπάρκειας των δημόσιων δομών, οι ιδιωτικές μονάδες παροχής διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων εξυπηρετούν πάνω από 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Κατά συνέπεια, χωρίς αυτές η ΠΦΥ θα είχε καταρρεύσει.

«Οι δημόσιες δομές εργαστηριακής ιατρικής στην πλειοψηφία τους δεν λειτουργούν και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, αναλώσιμων υλικών ή βλάβης των διαγνωστικών μηχανημάτων. Στα δε εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, ο χρόνος αναμονής ακόμη και για την πιο απλή διαγνωστική εξέταση ξεπερνά τους 4 μήνες. Από την άλλη, οι πολίτες λαμβάνουν άμεση εξυπηρέτηση από τις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, με σύγχρονα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και γρήγορη παράδοση αξιόπιστων αποτελεσμάτων» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ Γ. Βουγιούκας. Περαιτέρω –υποστηρίζει– το κόστος των εξετάσεων που διενεργούνταν άλλοτε στις δημόσιες δομές κόστιζε 3 με 4 φορές περισσότερο, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά συνέπεια τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ, πάντως, το Υπουργείο Υγείας οδηγεί συνειδητά τον ιδιωτικό τομέα υγείας στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή, καθώς τον υποχρεώνει να διενεργεί όλες τις εξετάσεις που αναγράφουν τα παραπεμπτικά και στη συνέχεια περικόπτει αυθαίρετα πάνω από το 50% της αξίας των εξετάσεων που έχουν γίνει.

«Οι εργαστηριακές αυτές μονάδες για να επιτελέσουν τον ιατρικό τους έργο πρέπει να χρησιμοποιήσουν αναλώσιμα υλικά που πληρώνουν οι ίδιες, απαραίτητα για την εκτέλεση αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων» λέει ο κ. Βουγιούκας. Εκτιμά, παράλληλα, ότι η πρακτική αυτή αναδεικνύει την κρατική ανικανότητα για την πραγματοποίηση σοβαρών ελέγχων για τον περιορισμό των δαπανών στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και καλεί τον υπουργό να θέσει άμεσα τους απαραίτητους κανόνες λειτουργίας της συγκεκριμένης δραστηριότητας, χωρίς παρεμβάσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα υγείας. «Μόνο με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης θα απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και το κράτος θα έχει μικρότερο κόστος στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του» λέει σχετικά.

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από λέξεις και βαρύγδουπες εκφράσεις. Η διαφορά μας από τον υπουργό Υγείας έγκειται στο γεγονός ότι αυτός επιθυμεί ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας, χωρίς αξιολόγηση του προσωπικού του, με διασφαλισμένη μονιμότητα και κατά συνέπεια την ελάχιστη απόδοση, χωρίς έλεγχο της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών του  και κυρίως χωρίς την μέτρηση κόστους-οφέλους» υπογραμμίζει ο κ. Βουγιούκας.

«Δεν χαρίζουμε σε κανέναν την ευαισθησία που πρέπει να έχουμε όλοι για τους αναξιοπαθούντες και τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, όπως δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να ασκεί κοινωνική πολιτική με τις πλάτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων» καταλήγει, υπενθυμίζοντας πως ο ΠΑΣΙΔΙΚ έχει ζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές συνάντηση με τον καθ ύλην αρμόδιο για την ΠΦΥ –τον Π.Πολάκη–  αλλά χωρίς απάντηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*