insurance europe logo

Ενστάσεις Insurance Europe για τα PRIIP’s

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τις έντονες ενστάσεις της για τις κανονιστικές τεχνικές προδιαγραφές (Regulatory Techical Standards-RTS)  στον κανονισμό για τα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση (Packaged Retail Investment and Insurance-Based Investment Products- PRIIP’s) επαναλαμβάνει η Insurance Europe μέσω επιστολής που απευθύνεται στην Κομισιόν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Εποπτικές Αρχές της ΕΕ (EIOPA, ΕSMA, EBA) .

Ο Σύνδεσμος ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών εκτιμά ότι το Εγγραφο Βασικών Πληροφοριών (Key Information Document ή ΚΙD) που εμπεριέχει τις προδιαγραφές αυτές έχει σοβαρά λάθη στο σχεδιασμό του και θα μπορούσε να αποδειχθεί παραπλανητικό για τους καταναλωτές. Τα RTS με την υφιστάμενη μορφή τους δεν επιτρέπουν στο Εγγραφο Βασικών Πληροφοριών να επιτελέσει τον βασικό του σκοπό, να βοηθήσει δηλαδή τους καταναλωτές να κατανοήσουν την ασφαλιστική αγορά και να συγκρίνουν τα διάφορα ασφαλιστικά προϊόντα που έχουν επενδυτικά χαρακτηριστικά.

Η Insurance Europe υποστηρίζει επίσης ότι το workshop της Κομισιόν για την εφαρμογή του κανονισμού για τα PRIIP’s που έλαβε χώρα στις 11 Ιουλίου δεν πέτυχε τον στόχο του, που ήταν να αποσαφηνίσει όλα τα “θολά” σημεία των RTS. O Σύνδεσμος καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο να απαιτήσουν την διόρθωση των λαθών στα RTS  των PRIIP’s. Η επιστολή της Insurance Europe συνυπογράφεται από τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Τραπεζών (European Banking Federation), την Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης Κεφαλαίων της ΕΕ (European Fund and Asset Management Association) και την Ενωση Δομημένων Επενδυτικών Προϊόντων (European Structured Investment Products Association).

Σημειώνεται ότι το Εγγραφο Βασικών Πληροφοριών  αποτελεί κεντρικό στοιχείο του κανονισμού για τα PRIIP’s.  και σκοπός του είναι να παρέχει στους καταναλωτές σαφείς πληροφορίες για τους διαφορετικούς τύπους επενδυτικών προϊόντων. Η γενική διευθύντρια της Insurance Europe  Michaela Koller έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι  καταναλωτές κινδυνεύουν να λάβουν εσφαλμένες πληροφορίες για τα ασφαλιστικά προϊόντα, τα οποία θα εμφανίζονται πιο ακριβά και πιο επικίνδυνα από ότι πραγματικά είναι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*