insurance europe logo

Insurance Europe:“Οχι” σε βεβιασμένες αλλαγές στα σταθερά προεξοφλητικά επιτόκια

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τυχόν βεβιασμένες αλλαγές στα σταθερά προεξοφλητικά επιτόκια (UFR) απειλούν να εξωθήσουν τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες σε μη βέλτιστες επενδυτικές στρατηγικές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις αποδόσεις για τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων χωρίς να υπάρχει λόγος γι’ αυτό, υποστηρίζει η Insurance Europe.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ, δεν υπάρχει λόγος για αλλαγές στο UFR πριν την πρώτη αξιολόγηση της Solvency II και τούτο διότι το υφιστάμενο πλαίσιο διαθέτει ήδη αρκετές επιπρόσθετες “στρώσεις” προστασίας που διασφαλίζουν ότι οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων θα ικανοποιηθούν στο ακέραιο.

Η θέση της Insurance Europe στη διαδικασία διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) αναφορικά με το ενδεχόμενο να αλλάξει η μεθοδολογία υπολογισμού του UFR είναι ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται, ούτε για προληπτικούς λόγους ούτε για λόγους προστασίας των ασφαλισμένων.

“Οι εκκλήσεις για άμεσες αλλαγές του UFR φαίνεται να απορρέουν από μια παρεξήγηση των σκοπών του και του πώς επηρεάζει τις αποτιμήσεις των στοιχείων παθητικού κατά Solvency II”, αναφέρει ο Igotz Aubin, επικεφαλής του τμήματος προληπτικής εποπτείας της  Insurance Europe. “Το UFR 4,2% δεν είναι το επιτόκιο risk free που χρησιμοποιείται για τις αποτιμήσεις στη Solvency II,  αλλά μια παράμετρος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό τους. Τα πραγματικά επιτόκια μηδενικού κινδύνου είναι πολύ χαμηλότερα. Για παράδειγμα, τα επιτόκια μηδενικού κινδύνου σε ορίζοντα δεκαετίας είναι 0,32% κα σε ορίζοντα 60 ετών διαμορφώνεται στο 2,76%”.

Η Insurance Europe πιστεύει ότι οι αλλαγές στο UFR τώρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρενέργειες τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία, δημιουργώντας άσκοπες δυσκολίες και ενθαρρύνοντας ανεπαρκείς επενδυτικές στρατηγικές σε μια περίοδο όταν η παραγωγική δυναμικότητα των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ιδιαίτερα σημαντική. “Καθώς τα χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για την ασφαλιστική βιομηχανία, οι εταιρίες έχουν αναλάβει εδώ και καιρό δράση για να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους, το επενδυτικό τους μείγμα, τις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου και τα επίπεδα ιδίων κεφαλαίων τους στα νέα δεδομένα”, πρόσθεσε ο κ. Aubin. “Η Solvency II καθιστά όλα αυτά προαπαιτούμενο για όλες τις εταιρείες, δημιουργώντας πολλαπλές στρώσεις προστασίας, εισάγοντας εξαιρετικά λεπτομερείς διαδικασίες παρακολούθησης και δίνοντας στους επόπτες τις απαραίτητες αρμοδιότητες για να διασφαλιστεί ότι τα ενδεδειγμένα μέτρα θα λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση”.

Η Insurance Europe πιστεύει ακόμα ότι όταν τελικά επανεξεταστεί το UFR,  θα πρέπει να έχει προηγηθεί ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων απο τις όποιες αλλαγές στην μεθοδολογία και τον τρόπο υπολογισμού του, με δεδομένο τον ρόλο-κλειδί που διαδραματίζει ως σημείο αναφοράς για τις αποτιμήσεις των στοιχείων παθητικού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*