Βουλή: Τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ιατρική κάνναβη ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, με ερώτησή τους, καλούν τον υπουργό Υγείας να παρουσιάσει τις προθέσεις της Κυβέρνησης και να ξεκινήσει έναν διάλογο σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο για το θέμα αυτό.

syriza-buildingΟι βουλευτές, με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μπαλαούρα, εκτιμούν ότι «τα οικονομικά οφέλη από την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρική/θεραπευτική και ερευνητική χρήση θα είναι πολλαπλά». Παράλληλα, κάνουν λόγο για αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και της μεταποίησης, επανέναρξη εξαγωγών προϊόντων κάνναβης έπειτα από πολλές δεκαετίες παύσης, καθώς και ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, «που θα γλιτώσουν την επιβάρυνση από τα ακριβά συνταγογραφούμενα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας».

Η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς επιτρέπεται πλέον σε πολλές χώρες, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, το Ισραήλ έχει νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης από το 2007 και πολλές εταιρείες που λειτουργούν με αποκλειστική άδεια από το κράτος παράγουν κάνναβη για 22.000 εγγεγραμμένους ασθενείς και για σημαντικές εξαγωγές σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία. Για να μειωθούν τα έξοδα εισαγωγών φαρμάκων από κάνναβη, το κράτος αποφάσισε το 2015 την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης από τον στρατό για εγγεγραμμένους ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο στην Ελλάδα αναμένεται να υπάρξει η πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης (Cannabis sativa), η οποία χρησιμοποιείται σε υφάσματα και σχοινιά, καθώς η καλλιέργειά της ξανάρχισε πρόσφατα στη χώρα μας έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*