Η πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για διαδικτυακό hoax αφορούσε εμβόλια

Διασπορά ψευδών ειδήσεων έκρινε τη δημοσίευση σε διαδικτυακή σελίδα, άρθρου με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων», το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας. Με αυτό το σκεπτικό καταδίκασε ερήμην δημοσιογράφο και ιδιοκτήτη του site σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών, με αναστολή 3 ετών και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη για ανάρτηση hoax, δηλαδή ψευδή είδηση ή απάτη, στη χώρα μας.

Η είδηση, την οποία εντόπισε αστυνομικός, στέλνοντας το θέμα στην Εισαγγελία, έχει αναδημοσιευθεί πολλές φορές και σε διάφορα sites, με μικρές αλλαγές, από το 2009. Κάθε φορά, όμως, αναφέρεται σε μια μικρή Μαιρούλα, στην οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο, για να πεθάνει τελικά, παρότι αντιδρούσε στη θεραπεία. Ο συντάκτης του, μάλιστα, συνέδεε διάφορες ασθένειες με εμβόλια, επικαλούμενος δήθεν ειδικούς.

Η Ένωσή Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής είχε καταγγείλει τη σχετική είδηση και το Υπουργείο Υγείας το είχε παραπέμψει στη νομική υπηρεσία − «… και εκεί φαίνεται να είναι ακόμα», όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κ. Νταλούκας.

Το Virus και το Pharma & Health Business έχουν ασχοληθεί με την προσφορά των εμβολίων αλλά και με την κατάρριψη των μύθων γύρω από τη δράση τους, απαντώντας σε βασικά ερωτήματα με τη βοήθεια ειδικών. Παράδειγμα, το άρθρο του Αθ. Μίχου, επίκουρου καθηγητή Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τα εμβόλια.

Πηγή: virus.com.gr  / Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*