Σε απεργιακό κλοιό την Πέμπτη η Αριστοτέλους

Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας, στη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, στις ελλείψεις και στην υποστελέχωση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή που γιορτάζεται στις 12 Μάη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκηρύσσει στάση εργασίας (8:00-12:00) και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων:

  • προσλήψεις προσωπικού σε ΕΣΥΠρόνοιαΕΚΑΒ
  • δημόσια δωρεάν υγεία
  • μετατροπή των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού σε αορίστου χρόνου
  • ανανέωση των 5μηνων συμβάσεων των υπαλλήλων που υπηρετούν σε κοινοτικά προγράμματα.

Η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει, παράλληλα, αποφασισμένη να προχωρήσει σε κατάθεση αναφοράς στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα στον Π. Πολάκη, αμέσως μετά το πέρας της κινητοποίησης. Όπως λέει, θα καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για την παρέμβαση στο διαγωνισμό για τις ΜΕΘ, για την ανασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και για τη δραματική υποχρηματοδότησή τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα. Θα ζητάει, παράλληλα, τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, «επειδή τίθενται σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση ανθρώπινες ζωές, με τις ρουσφετολογικές πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνουν, τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετούν και τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζουν».

Θέλοντας να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους νοσηλευτές, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκηρύσσει κι αυτή στάση εργασίας (8:00-12:00), καλώντας σε συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, με αιτήματα:

  • να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα
  • να ληφθούν επείγοντα μέτρα για το διορισμό μόνιμου προσωπικού
  • σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

Όπως επισημαίνει η Ένωση, διορισμοί δεν γίνονται και την ίδια ώρα οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών σταδιακά λήγουν. Είναι ενδεικτικό ότι στα τέλη Σεπτέμβρη θα έχουν απολυθεί πάνω από 1.000 εργαζόμενοι. «Σε 3 μήνες θα φύγει από τα νοσοκομεία νέο έμψυχο δυναμικό που προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες. Το κενό δυσαναπλήρωτο. Οι κίνδυνοι για τους ασθενείς ολοφάνεροι. Ο εμπαιγμός για τους συναδέλφους διαρκής» τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνει, παράλληλα, ότι σε πολλές περιπτώσεις επικουρικοί νοσηλευτές είναι απλήρωτοι.

Το νέο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (εδώ) υπογραμμίζει ότι καλύπτει κάθε μορφή πάλης που θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι επικουρικοί (απεργία, επίσχεση, αποχή κ.λπ.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*