Καρδιακή Ανακοπή απότοκη του τροχαίου ατυχήματος

Υπαιτιότητα 60% του οδηγού της μοτοσυκλέτας ο οποίος παρότι δεν εκινείτο με υπερβολική για τις περιστάσεις ταχύτητα δεν ασκούσε την δέουσα συνεχή οπτική επιτήρηση, λαμβάνοντας υπόψη την συχνή διέλευση πεζών στο σημείο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει εγκαίρως να αντιληφθεί το πεζό ο οποίος είχε διασχίσει πάνω από τα 2/3 του οδοστρώματος, και ήταν ορατός από απόσταση.

Έτσι, όταν ο ανωτέρω υπαίτιος οδηγός αντιλήφθηκε καθυστερημένα τον πεζό έμπροσθεν του σε απόσταση μέτρου, δεν μπόρεσε να τον αποφύγει, παρά την υφιστάμενη δυνατότητα αποφευκτικού ελιγμού (παράβαση άρθρ. 12 παρ. 1, 16 παρ. 4 και 19 παρ. 1-3, ΚΟΚ).

Υπαιτιότητα 40% του πεζού διότι αν και μπορούσε να διασχίσει ακίνδυνα το οδόστρωμα από τις διαβάσεις πεζών που υπήρχαν σε απόσταση 17,20μ. επέλεξε να μετακινηθεί εκτός αυτών (παράβαση άρθρ. 38 παρ. 4ΚΟΚ), διασχίζοντας καθέτως το παραπάνω οδόστρωμα σε ώρα συχνής διελεύσεως οχημάτων.

 

Αποζημίωση επί Σωματικών Βλαβών

Εξειδικευμένη Αποκλειστική Νοσοκόμα

 

  Εξ αιτίας του τραυματισμού του ο ενάγων υπέστη υποσκληρίδιο αιμάτωμα αριστερά μέτωπο-βρεγματο-κροταφικά και παρά τις αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία εξήλθε του νοσοκομείου πάσχοντας από άγρυπνο κώμα, χωρίς να επικοινωνεί  με το περιβάλλον, είχε αμφοτερόπλευρη πυραμιδική συνδρομή, δεν περπατούσε και δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί. Επιπροσθέτως έφερε μόνιμη τραχειοστομία και σιτιζόταν με μόνιμο ρινογαστρικό καθετήρα. Επιδικάσθηκαν εκτός των άλλων η δαπάνη απασχόλησηςεξειδικευμένων αποκλειστικών νοσοκόμων, ακόμη και κατά το χρόνο της νοσηλείας του στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «για την ανερχόμενη  στα 12.903,81ευρώ ( κατόπιν αφαιρέσεως των όσων για την αντίστοιχη αιτία έλαβε από το ΙΚΑ). Για δε το χρονικό διάστημα παραμονής του ενάγοντος στην οικία του (μέχρι του μετέπειτα επελθόντος θανάτου του) – διάστημα 12 μηνών και 7 ημερών  – επιδικάσθηκε το ποσό των 14.680 ευρώ [(12 μήνες + 7 ημέρες) Χ 1.200 ευρώ],  εφόσον κρίθηκε ως απαραίτητη η δαπάνη απασχόλησης μιας επί πλέον βοηθού – θεραπαινίδας.

 

 

Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας – ΑΚ 931

τραυματισθέντος και μετέπειτα Θανόντος

Καρδιακή Ανακοπή απότοκη του ατυχήματος (1)

 Εξ αιτίας του τραυματισμού του ο ενάγων από τον επόμενο του δυστυχήματος χρόνο και μέχρι την ημέρα του θανάτου του, παρουσίαζεέλλειψη της νοητικής και σωματικής του ακεραιότητας σε μόνιμη και διαρκή βάση πάσχοντας από ημιπληγία. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μειονεκτεί όσον αφορά τη μελλοντική και κατά τρόπο φυσιολογικό επιβίωσή του. Επιδικάσθηκε ως εύλογο το ποσό των 35.000 ευρώ εξ ΑΚ 931, λαμβανομένου υπόψη και του βαθμού συνυπαιτιότητάς του (40%).

 

Ηθική Βλάβη

του τραυματισθέντος και μετέπειτα Θανόντος (1)

 Επιδικάσθηκε το ποσό των 35.000 €, το οποίο κρίνεται εύλογο μετά στάθμιση  των ανωτέρω προσδιοριστικών του μεγέθους της ηθικής βλάβης κριτηρίων.

 

Ψυχική Οδύνη

  Λαμβανομένου υπόψη και του βαθμού  συνυπαιτιότητάς (40%) του τραυματισθέντος και μετέπειτα θανόντος, εξαιτίας ανακοπής καρδίαςαποτόκου του ατυχήματος επιδικάσθηκαν :

45.000 ευρώ στη σύζυγο

Ανά 39.990 ευρώ σε καθένα από τα δύο τέκνα

20.000 ευρώ στη αδελφή

12.000 ευρώ στη νύφη

 

Σημειωτέον ότι με την κατωτέρω απόφασή κρίθηκε ότι τα μέλη της οικογένειας του ενάγοντος (παθόντος) – σύζυγος και τα τέκνα του -, δικαιούνται την παραπάνω χρηματική ικανοποίηση, πρωτογενώς, χωρίς το συνυπολογισμό σε αυτή του ποσού της χρηματικής ικανοποιήσεως ,την οποία ο εν λόγω παθών,  είχε ατομικώς ζητήσει και ως προς την οποία αξίωση αυτός και περαιτέρω (μετά τον επισυμβάντα θάνατό του) οι ανωτέρω εγγύτεροι, νόμιμοι συγκληρονόμοι του, ικανοποιούνται κατά το προαναφερόμενο ποσό.

 

 

 

 

 Σχόλια –Παρατηρήσεις

 1.Θάνατος λόγω εμφράγματος μυοκαρδίου – Απότοκος τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα

Καρδιακή Προσβολή και Θάνατος του τραυματισθέντος 80 ετούς πεζού μετά διετία από το ατύχημα συνεπεία του ατυχήματος. Θεμελιώνεται η αξίωση των κληρονόμων, ως μελών της οικογένειας του αρχικά τραυματισθέντος και μετά διετίαν θανόντος, προς αποκατάσταση της ψυχικής των οδύνης. Επιπρόσθετα επιδικάσθηκε Ηθική Βλάβη 10.000.000 δρχ. στους εξ αδιαθέτου κληρονόμους του βαρέως τραυματισθέντος πεζού, ασκήσαντος αγωγή για τον τραυματισμό του, προ του θανάτου αυτού. Εφ.Αθ.7741/2003 ΣΕΣυγκΔ 2003/279 επ.

 Αιτιώδης Σύνδεσμος του εκ του ατυχήματος τραυματισμού και του εξαιτίας αυτού προκληθέντος θανάτου,  συνεπεία προϋφιστάμενης καρδιοπάθειας. Μον.Πρ.Σπαρ. 2012/121 (μετά σχετικών πλουσίων παρατηρήσεων και σχολίων).

Ο τραυματισθείς μεταφέρθηκε αμέσως στο Νοσοκομείο και τρεις ώρες αργότερα πέθανε εξ αιτίας του ανωτέρω σοβαρού τραυματισμού του, υποστάς έμφραγμα του μυοκαρδίου, επί εδάφους παλαιού. Ο βαρύτατος τραυματισμός του παθόντος στο δεξιό κάτω άκρο συνδέεται αιτιωδώς, προς τον επελθόντα θάνατό του συνεπεία εμφράγματος του μυοκαρδίου (επί εδάφους παλαιού), διότι η προδιάθεση του συγκεκριμένου παθόντος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δεν επηρεάζουν την εξέλιξη της αιτιώδους διαδρομής και με βάση την τείνουσα να επικρατήσει στην επιστήμη θεωρία του σκοπού του κανόνα δικαίου. Εφ.Αθ.8931/2001 ΣΕΣυγκΔ 2002/385

 

Νοσήλια τραυματισθέντος και μετέπειτα Θανόντος

Εφαρμογή της διάταξης του άρθρου ΑΚ 930 παρ.3 για τον ζημιωθέντα σε τροχαίο ατύχημα – ασφαλισμένο στο ΤΣΑΥ, πριν την έναρξη ισχύος της διάταξης του άρθρου 47 παρ.6 του Ν.3518/2006 (22.11.2006) αφού ως προς τον ανωτέρω ασφαλιστικό φορέα δεν εφαρμόζετο η ex lege  μεταβίβαση σ΄αυτόν της αξίωσης του ζημιωθέντος έναντι του ζημιώσαντος, (όπως συνέβαινε με το ΙΚΑ) και η ασφαλισμένη είχε δικαίωμα να ζητήσει σωρευτικά τόσο την αποζημίωση για τα νοσήλια από τους εις ολόκληρο εναγομένους όσο και τις αντίστοιχες παροχές από τον ασφαλιστικό της φορέα.

Ο σύζυγος της τραυματισθείσας και μετέπειτα θανούσας, συνεπεία τροχαίου ατυχήματος, κρίθηκε ότι είναι δικαιούχος αποζημίωσης των νοσηλίων, που καταβλήθηκαν από το ΤΣΑΥ, ως μοναδικός εκ διαθήκης κληρονόμος της, ο οποίος με την ιδιότητα αυτή έχει έννομο συμφέρον και νομιμοποιείται να αξιώσει σωρευτικά την αποζημίωση αυτή, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου ΑΚ 930 παρ.3. ΑΠ 585/2014 ΕΣυγκΔ 2014/438

Αποζημίωση επί σωματικής βλάβης του μετά έτος θανόντος. Δικαιούχοι οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι κατά λόγον του νομίμου μεριδίου. Μον Πρ.Θεσ. 3054/1988 ΕΣυγκΔ 1989/251.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και άρθρα στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*