Πως “χτύπησε κόκκινο” ο δείκτης ακυρώσεων συμβολαίων

Την εικόνα ενός καρδιογραφήματος που ακολουθεί τους κτύπους των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, παρουσίασαν το 2015 οι ακυρώσεις συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιρειών, για προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις.

 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οι επιστροφές ασφαλίστρων την περίοδο του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου – Ιουλίου χτύπησαν πέρυσι… κόκκινο ανεβάζοντας το σχετικό δείκτη στο ιστορικό υψηλό του 700 (!) όταν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2014 ήταν στα επίπεδα του 90 και οι αντίστοιχοι δείκτες των υπολοίπων κλάδων ασφάλισης κινήθηκαν πέρυσι πολύ χαμηλότερα του 100 (όπου 100 η τιμή εκκίνησης της μέτρησης τον Ιανουάριο του 2011).

 

Από τις μετρήσεις της Ένωσης καθίσταται ξεκάθαρο ότι το 2015 η ασφαλιστική αγορά δέχθηκε διπλό χτύπημα στην παραγωγή της, μια κατά τη διάρκεια της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του έτους, που ανέδειξε πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο το ΣΥΡΙΖΑ και μια δεύτερη στις αρχές καλοκαιριού, οπότε η κυβέρνηση βρέθηκε στο Eurogroup με την πλάτη στον τοίχο, η χώρα με το ένα πόδι εκτός ευρώ και ο λαός στις κάλπες να αποφασίζει για τα μνημόνια.

 

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ήλθαν εν συνεχεία τα capital controls,που πάγωσαν την παραγωγή στις ασφαλίσεις Ζωής αναστρέφοντας πλήρως το θετικό κλίμα που άρχισε να καταγράφεται κατά τους πρώτους μήνες του 2015.

 

Σε ότι αφορά πάντως τις ακυρώσεις συμβολαίων, η ασφαλιστική αγορά κατά τα άλλα φαίνεται ότι κινήθηκε σωστά, περιορίζοντας σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους τους σχετικούς δείκτες σε χαμηλά επίπεδα, πλην των συμβολαίων ασφάλισης περιουσίας, όπου καταγράφηκαν εξάρσεις λόγω του αρνητικού κλίματος που επικράτησε γενικότερα στο επιχειρείν. Ωστόσο, οι αυξητικές αυτές μεταβολές ήταν περιορισμένης έκτασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*