Εκπνέει η προθεσμία της ΤτΕ για τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών

Λήγει αύριο 30 Σεπτεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης του τελευταίου φακέλου που έχει ζητήσει, εν όψει Solvency II, η Τράπεζα της Ελλάδος από τις ασφαλιστικές εταιρείες, με στοιχεία περί της οικονομικής τους θέση με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2014 (διαδικασία ORSA).

Πρόκειται για τον τρίτο και κρισιμότερο κύκλο αποστολής στοιχείων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, με τον πρώτο να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάιο και το δεύτερο τον Ιούλιο.

Ο τρίτος κύκλος προβλέπει τη γνωστοποίηση πέρα των οικονομικών στοιχείων, των ετήσιων εκθέσεων για τη χρήση του 2014, στοιχείων για την κεφαλαιακή θέση κάθε εταιρείας, μια σειρά από συμπεράσματα για τις επιπτώσεις στην οικονομική τους θέση με βάση την εφαρμογή συγκεκριμένων σεναρίων (stress tests), αλλά και ένα αναλυτικό πλάνο πενταετούς δράσης για κάθε ασφαλιστικό όμιλο.

Όμως ο… πονοκέφαλος των εταιρειών δεν λήγει αύριο. Στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα κληθούν εκ νέου από την Τράπεζα της Ελλάδος να καταθέσουν στοιχεία για την οικονομική τους θέση με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2015 και με βάση αυτά τα στοιχεία η εποπτική αρχή θα είναι σε θέση να βγάλει τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματά της για το μέλλον της κάθε εταιρείας υπό καθεστώς Solvency II.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι, η Τράπεζα της Ελλάδος στο κρίσιμο διάστημα των τελευταίων 45 ημερών πριν την εκπνοή του έτους, θα δώσει τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες σε κάθε ασφαλιστική χωριστά ώστε να πορευθεί ορθά τις πρώτες κρίσιμες μέρες του νέου εποπτικού πλαισίου.

Μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εκπλήξεων κατά το διάστημα αυτό, όπως την υλοποίηση στρατηγικών αποφάσεων περί συγχώνευσης εταιρειών ή χαρτοφυλακίων, ή και παρεμβάσεις της εποπτικής αρχής ώστε να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*