Πόσο κοντά είμαστε στην επιβολή capital controls;

Στο διεθνή τύπο έχουμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για μεγάλο κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτός ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλο όσος παρουσιάζεται, καθώς η ΕΚΤ θα είναι αρωγός των ελληνικών τραπεζών, όπως φάνηκε και την Παρασκευή που έδωσε το «φιλί της ζωής» στις ελληνικές τράπεζες και αποφάσισε να χορηγήσει έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Δόθηκε επιπλέον ρευστότητα ύψους 1,8 δισ. Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ έστειλε το μήνυμα στην ΤτΕ ότι θα στηρίζει καθημερινά τις τράπεζες όσο η Αθήνα βρίσκεται σε τροχιά συμφωνίας.
Πώς όμως θα μπορούσε να συμβεί η επιβολή capital controls;

Η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων έγκειται εν τέλει στις ελληνικές αρχές και θα πρέπει να περάσει νομοθεσία μέσω του ελληνικού Κοινοβουλίου πριν τεθεί σε εφαρμογή. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση σχετικά με τους ελέγχους κεφαλαίων λαμβάνεται από την Ελλάδα, οι αποφάσεις σχετικά με την παροχή χρηματοδότησης για τις τράπεζες λαμβάνονται από την ΕΚΤ.

Αν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το κούρεμα στα ενέχυρα των τραπεζών, ή να μην αυξήσει τον ELA, τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε αιτήματα για αναλήψεις. Οι ίδιες οι τράπεζες τότε θα πρέπει είτε να καταλήξουν σε ένα σύστημα-δελτίο για καταθέσεις, ή (πιο πιθανό) να κλείσουν τις πόρτες τους.
Και τι θα γίνει εάν η Ελλάδα αθετήσει μια υποχρέωσή της;

Πολλά από τα collateral που δεσμεύονται έναντι του ELA, είναι ομόλογα εγγυημένα από την κυβέρνηση και ελληνικούς τίτλους, μεταξύ των οποίων και έντοκα γραμμάτια. Επομένως εάν η Ελλάδα χάσει μια προθεσμία, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης πιθανώς θα αποφάσιζαν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν είναι πλέον επιλέξιμα για έκτακτη ρευστότητα, διότι ο εγγυητής δεν είναι φερέγγυος.

Εναλλακτικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβάλει ένα πολύ μεγάλο discount στην ονομαστική αξία των ελληνικών collateral, θέτοντας ως εκ τούτου ένα αυστηρό όριο για τον μέγιστο δυνητικό ELA. Η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη και να διακόψει τον ELA αμέσως, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αποφασίσει επί τόπου.
Πώς θα μπορούσαν να δουλέψουν τα capital controls;

Κανείς δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για την Ελλάδα, αλλά στην Κύπρο οι αναλήψεις από τα ΑΤΜs περιορίστηκαν στα 300 ευρώ ημερησίως ανά άτομο. Οι μεταβιβάσεις περισσότερων από 5000 ευρώ στο εξωτερικό έπρεπε να παίρνουν την έγκριση μιας ειδικής επιτροπής. Οι εταιρείες χρειαζόταν έγγραφα για κάθε εντολή πληρωμής. Οι Κύπριοι που ταξίδευαν στο εξωτερικό μπορούσαν να έχουν μαζί τους όχι περισσότερα από 1.000 ευρώ. Οι επιταγές δεν μπορούσαν να εξαργυρωθούν.

Πηγή: Χρήμα Week

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*