Τι κρύβει η δήλωση Γιούνκερ περί αγγλοσαξονικού δακτύλου πίσω από το Grexit

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε πρόσφατη ομιλία του στο βελγικό πανεπιστήμιο της Λουβέν δήλωσε ανοικτά ότι πίσω από τα σενάρια για το Grexit βρίσκεται αγγλοσαξονικός δάκτυλος.

Υποστήριξε ότι αν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο αγγλοσαξονικός παράγων θα κάνει το παν για να καταστρέψει ολόκληρη την ευρωζώνη.

Στον αγγλοσαξονικό άξονα βρίσκεται ασφαλώς και το ΔΝΤ, το οποίο κατέβαλε «φιλότιμες» προσπάθειες για να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, απειλώντας να φύγει από το πρόγραμμα αν δεν κουρευτεί το ελληνικό χρέος.

Αυτά τον Μάιο του 2015. Τον Δεκέμβριο του 2009 η πολιτεία της Καλιφόρνια (έβδομη μεγαλύτερη οικονομική οντότητα στον κόσμο) οδεύει σε πτώχευση. Αλλά και η δημοσιοοικονομική κατάσταση σε άλλες 42 πολιτείες των ΗΠΑ ήταν στα όρια της πτώχευσης.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2010, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, έγινε μια μυστική σύσκεψη στη Νέα Υόρκη μεταξύ χρηματοοικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, και αποφάσισαν να στρέψουν την προσοχή τής διεθνούς οικονομικής κοινότητας στα προβλήματα μιας χώρας του ευρώ, με στόχο την εξασθένησή του και τη στήριξη του δολαρίου.

Το 2010 ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη για το δολάριο χρονιά. Αν η Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες πήγαιναν για χρεοκοπία, η ισοτιμία του δολαρίου θα βυθιζόταν. Ο έξυπνος χειρισμός του θέματος και η στροφή της προσοχής της διεθνούς κοινότητας από τα αμερικανικά και αγγλικά μέσα ενημέρωσης προς την Ελλάδα δημιούργησαν έναν νέο στόχο, που απομάκρυνε την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ, στις οποίες έπεσαν έξω μεγάλες διεθνείς τράπεζες, έκλεισαν οι κολοσσιαίες αυτοκινητοβιομηχανίες της και οι τοπικές κυβερνήσεις πολλών πολιτειών αντιμετώπισαν δημοσιονομικά προβλήματα.

Από τις αρχές του 1999 και μέχρι τον Νοέμβριο του 2009, το ευρώ ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 50% και αύξησε το μερίδιό του στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα από 9 σε 27%. Αντίθετα, το μερίδιο του δολαρίου έπεσε από 79% σε 61% και τα πράγματα διαγράφονταν ακόμη πιο άσχημα, καθώς αρκετές αναδυόμενες δυνάμεις σκέφτονταν πολύ σοβαρά να στραφούν σταδιακά από το αμερικανικό νόμισμα στο ευρώ. Κάτι τέτοιο απειλούσε να πυροδοτήσει μια μαζική έξοδο κεφαλαίων από την Αμερική, έντονο πληθωρισμό και απότομη επιδείνωση των ήδη προβληματικών δημόσιων οικονομικών της.

Και τότε ήρθε η ελληνική δημοσιονομική κρίση. Μέσα σε λίγους μήνες, το τοπίο άλλαξε δραματικά, έτσι που αγγλόφωνα έντυπα –όπως η Financial Times και η Guardian– έφτασαν να προεξοφλούν «το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου», το ευρώ έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του (από 1,604 το 2008 κατρακύλησε στο 1,230) και το δολάριο ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*