ΧΑ: Τοπίο στη μετεκλογική «Ομίχλη»

Έρχεται ισχυρό volatility συμφωνούν όλοι οι αναλυτές μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής και εκτιμούν ότι το ΧΑ θα ταλαιπωρηθεί από περίοδο έντονης μεταβλητότητας, με πιθανό το ενδεχόμενο να δώσει και νέο χαμηλό 52 εβδομάδων

Η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη θα είναι σκληρή, λόγω της μεγάλης απόστασης στις θέσεις των δύο πλευρών αλλά και των εμφανών επιπτώσεων που έχει η πολιτική αβεβαιότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας προμηνύει δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αναφέρει σε ανάλυσή της η Citi με τίτλο: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα».

Κατά την άποψη της Morgan Stanley, η παραμονή στο ευρώ, η ανάληψη της εξουσίας και η αναίρεση του προγράμματος διάσωσης είναι μια «αδύνατη τριάδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο είναι ασυνεπές, επομένως ένα από τα τρία θα πρέπει να φύγει. Καθώς η Ελλάδα χρειάζεται μια προληπτική πιστωτική γραμμή για να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά, δεδομένου του χρηματοδοτικού της κενού, είναι πιθανός ένας συμβιβασμός μεταξύ της Τρόικας και της ελληνικής ηγεσίας, δεδομένων κυρίως των προοπτικών για ένα ήπιο OSI. Αλλά με προοπτική 3-6 μηνών, η διαδικασία μοιάζει κάθε άλλο παρά ομαλή.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να έρθει σε έναν συμβιβασμό η νέα κυβέρνηση με τους δανειστές, τονίζει η Goldman Sachs, που εκτιμά ότι η αβεβαιότητα για την Ελλάδα θα αυξηθεί μετεκλογικά. Ένας συμβιβασμός δεν είναι απίθανος, σημειώνει η Goldman αλλά για να επιτευχθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στο πρόγραμμά του.

Αλλά και το υπόλοιπο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με κρατικοποιήσεις τραπεζών, επανακρατικοποιήσεις, μεγαλύτερο Δημόσιο, κάθε άλλο παρά φιλικό προς τις αγορές είναι. Τα μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία επιμένουν ότι καταλύτης των εξελίξεων θα είναι οι εκτιμήσεις που θα «περνούν» στην αγορά από τις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης µε τους εταίρους.
Πάντως, υπάρχουν και ξένοι αναλυτές που δεν ανησυχούν. “Overweight” παραμένει η HSBC για τις ελληνικές μετοχές, εκτιμώντας ότι οι εθνικές εκλογές θα δημιουργήσουν πολύ λιγότερα προβλήματα από εκείνα που πιστεύει η αγορά.

Το βασικότερο ζήτημα στη φάση αυτή είναι να σταλεί μήνυμα στις αγορές πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στον αέρα, χωρίς τη στήριξη της Ευρωζώνης, και να πέσουν οι τόνοι σχετικά με την προοπτική ρήξης εάν οι διαπραγματεύσεις που επίκεινται δεν φέρουν το επιθυμητό για τη νέα ελληνική κυβέρνηση αποτέλεσμα.

Οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να περιμένουν τέσσερις ή έξι μήνες να ξεκαθαρίσει εάν η Ελλάδα θα οδηγηθεί στα άκρα ενός ενδεχόμενου πιστωτικού γεγονότος εκτιμούν αναλυτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*