Greek Exports Forum 2014: Χρηματοδότηση και ασφάλιση σε οργανωμένες εξαγωγικές επιχειρήσεις

Με τη στήριξη του ασφαλιστικού και του τραπεζικού τομέα θα μπορέσουν να αναπτύξουν εργασίες και να γίνουν πιο εξωστρεφείς οι σοβαρές και οργανωμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό τον μήνυμα έστειλαν εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς και του τραπεζικού τομέα στο Greek Exports Forum 2014 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Με συντονιστή της συζήτησης τον κ. Γιάννη Βερμισσώ, δημοσιογράφο, οι Χαρά Βαρδακάρη επικεφαλής στο Πειραιώς Factoring, Νικόλαος Βλαχάκης, Επικεφαλής Τομέα Corporate Transaction Banking στην Eurobank, Γιώργος Καραγιαννόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. στην Ελληνική Ένωση Factoring & Διευθύνων Σύμβουλος στην Eurobank Factors, Άγγελος Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής στον ΟΑΕΠ και Βασίλειος Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Euler Hermes Hellas, συζήτησαν για τη Χρηματοδότηση, την ασφάλιση και το factoring των εξαγωγών.Αυτό που όλοι οι συμμετέχοντες επισήμαναν είναι ότι βρίσκονται στο πλευρό των επιχειρηματιών για να ενισχύσουν τις δυνάμεις και τις προσπάθειες τους, όταν αυτές στηρίζονται σε γερά θεμέλια και υγιείς βάσεις.

Ειδικότερα η κα. Χ. Βαρδακάρη ανέλυσε τους λόγους που καθιστούν το factoring επιτυχημένο εργαλείο χρηματοδότησης και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως είπε «σε περίοδο κρίσης πετύχαμε την αύξηση εξαγωγών μέσω του factoring. Στα πλάνα μας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος μας, είναι η διαθεσιμότητα 850 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων προς όφελος ενίσχυσης των εξαγωγών».
Ο κ. Ν. Βλαχάκης αναφέρθηκε στη σημασία της ολοκληρωμένης παροχής λύσεων σε όλα τα στάδια της εξαγωγικής δραστηριότητας μέχρι την ολοκλήρωση της. «Τα πρώτα βήματα είναι η ενημέρωση, πληροφόρηση και παροχή τεχνογνωσίας προς του εξαγωγείς. Εν συνεχεία, συνεχίζουμε με τη διαχείριση του ρίσκου εξαγωγής μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία και στο τέλος φτάνουμε στη χρηματοδότηση. Η Eurobank παρέχει στήριξη σε όλα τα βήματα από την αρχή ως το τέλος. Διαμορφώνουμε την πρότασή μας ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη ή του δυνητικού εξαγωγέα μας».
Ο κ. Γ. Καραγιαννόπουλος μίλησε για την ανάγκη υιοθέτησης ασφαλιστικής συνείδησης, τονίζοντας ότι το factoring είναι ένα επιτυχημένο χρηματοδοτικό εργαλείο εν περίοδο κρίσης. «Στην εποχή μας οι τραπεζικοί οργανισμοί στρέφουν τους πελάτες τους προς την ασφάλιση προκειμένου να τους χρηματοδοτήσουν. Αυτό έχει συμβάλλει στην υιοθέτηση ασφαλιστικής συνείδησης. Το factoring αποτελεί αποδεδειγμένα το χρηματοδοτικό εργαλείο που άντεξε μέσα στη κρίση».

Ο κ. Α. Κωτσιόπουλος από τη μεριά του εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση αποτέλεσε το έναυσμα, ώστε οι έλληνες να αναζητήσουν φορείς και εργαλεία προς τη κατεύθυνση ανάπτυξης της επιχειρηματικής εξωστρέφειας. Ο έλληνας πρέπει να ασφαλίζει τα τιμολόγια του και τα προιόντα του. Πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία ασφάλισης και χρηματοδότησης στον υποψήφιο έλληνα εξαγωγέα. Ο φερέγγυος αγοραστής αποτελεί το πιο σημαντικό κριτήριο για τον έλληνα εξαγωγέα».
Ο Κ. Βασίλειος Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Euler Hermes Hellas, μίλησε για την αξία της ασφάλισης πιστώσεων, τα επίπεδα επισφαλειών και την ανάγκη ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης. Όπως τόνισε «δεν πρέπει κανείς υποψήφιος εξαγωγέας να λειτουργεί απομονωμένα. Συνεργαζόμαστε με τράπεζες, επιμελητήρια και διαμεσολαβητές και φυσικά με τους δικούς μας συνεργάτες. Η ασφάλιση πιστώσεων αποτελεί εξειδικευμένο πολύ-εργαλείο που μαζί με την πρόληψη συμβάλλει στην αύξηση του τζίρου των εταιρειών και στην αποφυγή του ρίσκου ύπαρξης ζημιών. Ως εταιρεία, ύστερα από την αύξηση του ορίου ασφάλισης, έχουμε τη δυνατότητα ασφάλισης σε πάνω από 90 χώρες».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Divani Apollon Palace & Thalasso και ταυτόχρονα μεταδόθηκε ζωντανά με live streaming μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) και η εταιρεία Ethos Media S.A., Greek Exports Forum 2014, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών & του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*