Swiss Re: Στο δρόμο προς την ανάκαμψη η ασφαλιστική αγορά διεθνώς

Θετικά μηνύματα για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς παγκοσμίως απορρέουν από μελέτη της Swiss Re. Αν και ο ρυθμός αύξησης της ασφαλιστικής παραγωγής διεθνώς εμφανίζει το 2013 επιβράδυνση, καθώς κινήθηκε στο 1,4%, (από 2,5% το 2012), ωστόσο παρατηρείται βελτίωση στις εργασίες της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Γενικά η παραγωγή ασφαλίστρων στις ανεπτυγμένες χώρες αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 0,3%, ενώ στις αναδυόμενες αγορές αυξήθηκε κατά 7,4%.

Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη στις γενικές ασφάλειες, όπου υπήρξε αύξηση 2,3% το 2013 έναντι ανόδου 2,7% το 2012 από ότι στις ασφαλίσεις ζωής, παρόλα αυτά η κερδοφορία συνεχίζει να παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που κυμαίνονταν προ κρίσης και οι αποδόσεις επί των κεφαλαίων παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα λόγω του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων.

Το 2013, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στους κλάδους ζωής ανήλθαν σε 2.608 δισεκατομμύρια δολάρια και η αύξηση της παραγωγής επιβραδύνθηκε στο 0,7% από 2,3% το 2012.1 Ισχυρή ανάπτυξη στη Δυτική Ευρώπη και την Ωκεανία αντισταθμίστηκε από τη συρρίκνωση στη Βόρεια Αμερική και τη στασιμότητα των πωλήσεων σε ανεπτυγμένες περιοχές της Ασίας. Στις αναδυόμενες αγορές, η αύξηση των ασφαλίστρων στους κλάδους ζωής βελτιώθηκε σε 6,4% το 2013, εμφανίζοντας σταθερό ρυθμό ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Κίνα και την Ινδία.

Η ανάπτυξη στις γενικές ασφαλίσεις επιβραδύνθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος καθώς ανήλθε στο 2,3% το 2013 από 2,7% το 2012 και έφτασε τα 2.033 δις δολάρια. Στις προηγμένες αγορές η κινητικότητα στην παραγωγή ήταν πολύ περιορισμένη. Στη Δυτική Ευρώπη και προηγμένες περιοχές της Ασίας η παραγωγή ήταν στάσιμη, στην Ωκεανία η παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,1% και στην Αμερική κατά 1,9%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*