Απόφαση του ΣτΕ για τους ασφαλισμένους της Ασπίς

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να βγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την ευθύνη του δημοσίου στην υπόθεση της Ασπίς, και ειδικότερα της τότε εποπτεύουσας αρχής, για το γεγονός ότι δεν πρόλαβε τα χειρότερα, «επιτρέποντας» τη διόγκωση του όλου προβλήματος, αναμένεται, όπως αναφέρουν πηγές του IW, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η θέση την οποία θα λάβει το ΣτΕ θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη που θα έχουν στο δικαστήρια οι αγωγές που έχουν υποβάλλει κατά του δημοσίου περίπου 5.000 ζημιωθέντες του ομίλου Ασπίς, όπως και τη στάση την οποία ενδεχομένως θελήσουν να τηρήσουν όσοι εκ των ασφαλισμένων δεν έχουν μέχρι και σήμερα στραφεί κατά του δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι απαιτήσεις από τον όμιλο Ασπίς έχουν περισσότεροι από 200.000 κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων, και όποιοι θελήσουν να στραφούν κατά του δημοσίου έχουν προθεσμία υποβολής σχετικής αγωγής έως και τις 9 Σεπτεμβρίου 2014, καθότι την ημέρα αυτή συμπληρώνονται πέντε έτη από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εταιρειών του ομίλου, και άρα αρχίζει η περίοδος παραγραφής κάθε σχετικού αδικήματος.
Πάντως, νομικοί κύκλοι με τους οποίους συνομίλησε το IW δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η απόφαση του ΣτΕ να ληφθεί το Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση όποια κι αν είναι η θέση του ανώτατου δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει τη μεγάλη μάζα των ασφαλισμένων του ομίλου, καθότι λόγω παρέλευσης της πενταετίας δεν θα μπορούν να ασκηθούν άλλες αγωγές σε βάρος του δημοσίου.
Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεσαν ότι, ακόμη κι αν το ΣτΕ βάλει αρνητική απόφαση δικαιώνοντας το δημόσιο, υπάρχει πάντα το δικαίωμα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να μεταφερθεί η δικαστική διαμάχη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*