Στα ράφια των σούπερ-μάρκετ από 1η Σεπτεμβρίου τα ληγμένα προϊόντα

Υπό προϋποθέσεις θα βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τον επόμενο μήνα τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα ευαλοίωτα τρόφιμα. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει  να διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή και να βρίσκονται σε ράφι όπου θα αναγράφεται με μεγάλα γράμματα η φράση «Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας». 

Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Επίσης τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης και απαγορεύεται να αλλάξει η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

Σε περίπτωση που υπάρξει παράβαση των προαναφερθέντων κανόνων τα πρόστιμα είναι τα ακόλουθα: 

α) Για έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.» χίλια ευρώ ανά κωδικό προϊόντος

β) Για μη διακριτό διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα χίλια ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

γ) Για παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας δύο χιλιάδες ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

δ) Για διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης πέντε χιλιάδες ευρώ ανά κωδικό προϊόντος

ε) Για μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ»σε χαμηλότερη τιμή δύο χιλιάδες ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*