Ο υφυπουργός Εργασίας στα COBA23: Στο DNA μας η μείωση των έμμεσων φόρων στον κλάδο του καφέ

Ο μεγαλύτερος και εγκυρότερος θεσμός της κοινότητας του καφέ και της καφεστίασης επιστρέφει ανανεωμένος για 5η συνεχή χρονιά! Φέτος, τα Coffee Business Awards ρίχνουν τους προβολείς τους στην πρωταγωνίστρια του φετινού event, Κολομβία, ως την Τιμώμενη Χώρα των #coba23! Και, για πρώτη φορά, ανοίγουν την αυλαία για τον Τιμώμενο Καφέ της διοργάνωσης, που για το 2023 θα είναι… ο ελληνικός!

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο κ. Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη θεσμική του ομιλία ο κ. Σπανάκης ανέφερε:

“Εκδηλώσεις όπως η σημερινή προάγουν την αναπτυξη δυνατοτήτων συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ο χώρος της εστίασης και του καφέ είναι ένας σημαντικός και αναπτυσσ όμενος κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Λόγω της πανδημίας βρέθηκε μπροστά σε νέες και ιδιαίτερες προκλήσεις.

Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά από τη θέση που έχω προσπαθούμε αδιάλειπτα να βρίσκουμε νέα εργαλεία αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με τον χώρο. Στηρίζουμε έγκαιρα τον κλάδο με στοχευμένα μέτρα, με προσαρμογή στα νέα δεδομένα και θέλω να σας πω ότι οι πορτες των γραφείων μας είναι πάντα ανοιχτές για εσάς. Θέλουμε να σας ακούσουμε, να εντοπίσουμε σημεία που χρήζουν ενίσχυσης και να συναποφασίσουμε δράσεις και τα εργαλεία που θα τις εκτελέσουν.

Ο κλάδος μπορεί να πάει κι ένα βήμα πιο ψηλά, διαθέτουμε πλέον τα κατάλληλα, ψηφιακά εργαλεία για να ενισχύσουμε τις εξαγωγές” Ο κ. Σπανάκης χαρακτήρισε τον καφέ ως βασιλιά της απόλαυσης, και έκανε μια ιστορική αναδρομή, για την προέλευσή του στα βάθη των αιώνων, όταν ένας βοσκός ανακάλυψε ότι τα προβατά του ήταν πιο ζωηρά όταν έτρωγαν καρπούς από το καφεόδενδρο. “Μάζεψε τους καρπούς και τους προσέφερε σε μοναχους ενός κοντινού μοναστηριού. Εκείνοι το αξιοποιησαν, μιλάμε για 1400 χρόνια πριν. Έκτοτε ταξιδεψε σε όλο τον κόσμο. Λοιδωρήθηκε, απαγορεύτηκε και έπειτα έγινε φάρμακο. Αναμιχθηκε, μεγάλωσε γιγαντώθηκε.

Το 1652, ένας Έλληνας, ο Πασκουά Ροζέ ανοίγει το πρώτο καφενείο στο Λονδίνο. 368 χρόνια μετά μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους. Ο καφές συνεπώς, διαθέτει παράλληλα και μια άυλη πολιτιστική ιδιότητα, συντροφεύει τις ζωές μας, ενισχύει τα συναισθηματά μας, διεγείρει τις αισθήσεις μας, μας δίνει μια διαφορετική ματιά της ίδιας της ζωής.

Απευθυνόμενος στο κοινό, ο υφυπουργός, ανέφερε: “Καταφέρατε με επιχειρήσεις και καταφέραμε με την πολιτική μας να ρίξουμε την ανεργία στο 9,6%. Στον κλάδο, υπάρχουν πανω από 1000 επιχειρήσεις που προσφέρουν περισσότερο από 1,5 δις ευρώ τζίρο προσφέροντας τα μέγιστα στα φορολογικά έσοδα και στην απασχόληση”.

“Ο κλάδος έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Στο dna της κυβέρνησης είναι η μείωση των έμμεσων φόρων και σε αυτό πλαίσιο κινούμαστε και θα κινούμαστε και στα επόμενα έτη” κατέληξε ο υφυπουργός.

 

Photo Credits

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*