Μειώθηκαν οι αποζημιώσεις στον κλάδο πιστώσεων-εγγυήσεων το 2011

Η αυτοσυγκράτηση που επέδειξαν το 2011 οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ότι αφορά τα όρια καλύψεων στους κλάδους Ασφάλισης Πιστώσεων – Εγγυήσεων, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, και να μην δημιουργήσουν δυσβάστακτες υποχρεώσεις έναντι των ασφαλισμένων, τις οδήγησε εν μέσω κρίσης στον περιορισμό των αποζημιώσεων.
 
Τα στοιχεία του 2011 δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι εταιρείες ακολουθώντας σωστό underwriting όχι μόνο δεν αύξησαν υπέρμετρα, όπως θα ανάμενε κανείς, τις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις τους, αλλά τις περιόρισαν σε σύνολο οριακά σε σχέση με το 2010.
 
Από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων χρήσης 2011 προκύπτει ότι κατά την περυσινή χρονιά οι πληρωθείσες αποζημιώσεις σε σύνολο μειώθηκαν στα 40 εκατ. ευρώ από 41,3 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010.
 
Ωστόσο, τα ποσά που κατέβαλλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες ως αποζημιώσεις από πρωτασφαλίσεις ανήλθαν στα 36,3 εκατ. ευρώ από 34,8 εκατ. ευρώ το 2010 παρουσιάζοντας μια πολύ μικρή αύξηση, ενώ οι αποζημιώσεις από αντασφαλίσεις μειώθηκαν στα 3,7 εκατ. ευρώ το 2011 από 6,5 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρήση.
 
Όσο για τις αποζημιώσεις στον κλάδο Εγγυήσεων, αυτές κατέγραψαν αύξηση στα 7,7 εκατ. ευρώ από 6,1 εκατ. ευρώ το 2010, παραμένοντας όμως σε πολύ χαμηλά επίπεδα ως απόλυτη αξία.
 
Γεγονός είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες φρόντισαν πέρυσι να διαφυλάξουν τα νώτα τους και σε μια περίοδο περιορισμένης ρευστότητας και αυξημένων επισφαλειών να κρατήσουν χαμηλά το δείκτη αποζημιώσεων.
 
Η στάση τους αυτή πάντως προκάλεσε την προσοχή του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που πριν από μήνες κάλεσε τις μεγαλύτερες στον κλάδο ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να ζητήσει από τα στελέχη τους να αυξήσουν τα όρια καλύψεων ώστε να τονώσουν τα περιθώρια ρευστότητας των πελατών τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*