Υψηλό το ρίσκο έντονης πτώσης στο ευρώ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο δηλητηριώδες στις αγορές από τον φόβο και την αβεβαιότητα. Η συνεχιζόμενη αναταραχή στην Ευρωζώνη έχει επανατροφοδοτήσει αυτόν τον πανικό. 

Οι επενδυτές δεν μπορούν να εκτιμήσουν τα πράγματα με καθαρό μυαλό και το επενδυτικό περιβάλλον θυμίζει εκείνο των αμερικανικών αγορών στις αρχές της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δηλαδή την περίοδο της κατάρρευσης των Bear Stearns και Lehman Brothers. Υπάρχει παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα των ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μια λύση για την Ελλάδα και όσο αυτή η διαδικασία παρατείνεται χρονικά, τόσο οι επενδυτές θα συνεκτιμούν μια έξοδο της χώρας από το Ευρώ. Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα αποχωρήσει η Ελλάδα από το Ευρώ, αλλά πόσο επεισοδιακή θα είναι αυτή η αποχώρηση.

Ως αποτέλεσμα, το δολάριο και το γεν δέχονται σημαντικές ροές κεφαλαίων, ενώ τα νομίσματα ρίσκου υπόκεινται σε επιθετικές ρευστοποιήσεις. Την ανάκαμψη στις αρχές της εβδομάδας ακολούθησαν ρευστοποιήσεις ρίσκου, ενώ αναμένεται συνέχεια. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το ευρώ δεν έχει διασπάσει τα χαμηλά έτους που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο στο 1,2625, κάτι που αν συμβεί, το νόμισμα θα οδηγηθεί σε πολύ κατώτερα επίπεδα. Η σημερινή ευρωπαϊκή σύνοδος θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη μεταβλητότητα και θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Παρ’ όλα αυτά προτιμούμε να απέχουμε από την επενδυτική δραστηριότητα μέχρι να καταλαγιάσει ο πανικός.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, όπως και αναμενόταν ευρέως. Αν και η κεντρική τράπεζα επισήμανε τα συνεχιζόμενα ρίσκα της παγκόσμιας οικονομίας, ήταν άκαιρο να μιλήσει για θετικές ενδείξεις στην τοπική οικονομίας δεδομένης της κλιμάκωσης του πανικού παγκοσμίως και της χθεσινής υποβάθμισης της Ιαπωνίας από τη Fitch. Δυστυχώς για την ιαπωνική κυβέρνηση, το γεν ενισχύθηκε και διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι πολλών βασικών νομισμάτων.

Τεχνικά, τα assets ρίσκου βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα στα ημερήσια γραφήματα και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο ακραίες μπορούν να γίνουν αυτές οι αγορές. 

Τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας υποχώρησαν σε πολυήμερα χαμηλά έναντι του δολαρίου και τα δύο νομίσματα είναι ήδη υπερπουλημένα στα βραχυπρόθεσμα γραφήματα. Το ίδιο ισχύει και για το ευρώ. Υπό κανονικές συνθήκες θα αναμέναμε εξασθένιση της αποστροφής ρίσκου, ωστόσο, οι αγορές κατακλύζονται από φόβο στην παρούσα φάση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*