Πόσο θα πληρώσει ο ασφαλιστής την υγειονομική περίθαλψη;

Aκριβά φαίνεται πως θα πληρώσουν οι ασφαλιστές το υπέρμετρο κόστος της ιδιωτικής υγείας, την ώρα που ο πληθωρισμός ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στις τιμές και η ζήτηση ολοένα και αυξάνεται. 

Παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η WTW αποτυπώνει τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τις ασφαλιστικές ως προς το κόστος της υγιεινομικής περίθαλψης, με τα νέα μην είναι ευοίωνα… Κύρια αιτία των αυξήσεων είναι κατά την μελέτη η υπερβολική χρήση της περίθαλψης επειδή οι επαγγελματίες γιατροί συνιστούν πάρα πολλές υπηρεσίες ή υπερσυνταγογραφούν.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το κόστος των παροχών υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκε από 8,2% το 2021 σε υψηλότερο από το αναμενόμενο 8,8% το 2022 – και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2023 σε έναν υψηλό παγκόσμιο μέσο όρο 10%. Από την μεριά τους, οι ασφαλιστές σε ποσοστό 78% των εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι υψηλότερες ή σημαντικά υψηλότερες την επόμενη τριετία. Για το 2023, οι μέσες αυξήσεις στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν στο 8,6% έναντι 8,0% το 2022.

Πέραν της υπερσυνταγογράφησης και της μεγάλης ζήτησης (την οποία αναφέρουν το 74% των ασφαλιστών), το 52% των συμμετεχόντων αναφέρουν ότι οι κακές συνήθειες υγείας των ασφαλισμένων είναι μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων που συντελούν στις αυξήσεις. 

Η υποχρησιμοποίηση των προληπτικών υπηρεσιών (50%) είναι επίσης σημαντική κινητήρια δύναμη του κόστους και αυξάνεται χρόνο με το χρόνο λόγω, εν μέρει, της αποφυγής της ιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Ο παγκόσμιος γενικός πληθωρισμός, η συνολική αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, η αυξημένη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης στον απόηχο της πανδημίας και η δυναμική αγορά εργασίας απαιτούν από τους εργοδότες και τους ασφαλιστές να σκεφτούν και να ενεργήσουν διαφορετικά για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα με ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε ο Eric McMurray, παγκόσμιος επικεφαλής του Health & Benefits, WTW.

Tαυτότητα της έρευνας

Η έρευνα σχετίζεται με τις Ιατρικές Τάσεις του 2023 και διενεργήθηκε στο διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος του τρέχοντος έτους.  Συνολικά 257 κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες που εκπροσωπούν 55 χώρες συμμετείχαν σε αυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*