Τ. Πανούσης στο 4th NPL Summit: Τα προβληματικά δάνεια, δεν εξαφανίζονται, παραμένουν στην οικονομία

Mε τίτλο “The Future of the Greek NPL Market”, το 4th NPL Summit, παρουσιάζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2021 καταγράφει το πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι επιπτώσεις της μετά-πανδημικής εποχής, η Ουκρανική κρίση, η μείωση της κρατικής βοήθειας, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Με τον όγκο των συναλλαγών NPL να αναμένεται να αυξηθεί και τον ανταγωνισμό να κορυφώνεται, το φετινό NPL Summit (#npls22), εστιάζει στις προκλήσεις που έρχονται και στη δυναμική της δημιουργίας μιας ισχυρής δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το μόνο αγγλόφωνο εξειδικευμένο σε θέματα μη βιώσιμων δανείων portal, NPLConfidential.com, και το επιχειρηματικό portal banks.com.gr.

Στο συνέδριο μίλησε ο κ. Τάσος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος, doValue Greece & Πρόεδρος Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ).

“Οι τράπεζες έκαναν άλμα προόδου με εκκαθάριση των ισολογισμών τους, μέσω τιτλοποιήσεων. Συνολικά οι τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο δείκτη NPE και μάλιστα δύο από τις συστημικές το έχουν ήδη επιτύχει.

Πριν από 5 χρόνια τα μισά δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν εξυπηρετούνταν, ενώ το 2021, αυτά περιορίστηκαν κάτω από τα 19 δισ. ευρώ. Λίγοι πίστευαν ότι θα ήταν εφικτή μια τέτοια πρόοδος. Τα προβληματικά δάνεια που φεύγουν από τις τράπεζες δεν εξαφανίζονται, παραμένουν στην οικονομία. Παραμένουν βάρος. Τα νοικοκυριά συνεχίζουν να έχουν οφειλές όπως και οι επιχειρήσεις, και όσοι βαρύνονται βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτός είναι ο ρόλος μας ως servicers ώστε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης στο ζήτημα των προβληματικών δανείων για να λυθεί το πρόβλημα από την ρίζα” τόνισε.

Παράλληλα ανέφερε: “Ο πρώτος κύκλος εξυγίανσης κλείνει με τον Ηρακλή και εγκαινιάζεται η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων. Δίνουμε βιώσιμες λύσεις, βοηθώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή ολοκληρώνουμε γρήγορα την εκκαθάριση. Η εξεύρεση βιώσιμης λύσης είναι πρωταρχικής σημασίας. Ρυθμίσαμε περισσότερα από 160.000 δάνεια με αξία πάνω από 5,5 δισ. ευρώ.Οι λύσεις περιελάμβαναν και άφεση χρέους. Προχωρήσαμε σε χιλιάδες ρυθμίσεις, αν ο δανειολήπτης μπορούσε να ανταποκριθεί με βιώσιμο τρόπο”. 

Τέλος ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συγκυρία που βιώνει η χώρα με τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, την πανδημία που ακολούθησε και φυσικά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Σήμερα απαιτείται να κινηθούμε πριν μας προλάβουν τα γεγονότα. Θυμίζω ότι ως κλάδος είμαστε θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*