Mετά την κακοκαιρία “Ελπίς” η ERGO συμβουλεύει…

Με την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς», πολλές περιοχές της χώρας μας ντύθηκαν στα λευκά δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να παίξουν με το χιόνι. Το χιόνι, όμως, αποτελεί μια οδική κατάσταση που μπορεί να φέρει προ δυσάρεστης εκπλήξεως τον οδηγό. Γι’ αυτό είναι πάντα χρήσιμο να θυμάσαι τις ενδεδειγμένες αντιδράσεις και τους σωστούς χειρισμούς για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως.

1. Μείωσε ταχύτητα!

Απόλυτα λογικό: Οδηγώντας πιο αργά, μειώνεται ο κίνδυνος ολίσθησης. Αλλά με το «μείωσε» εννοούμε «πραγματική μείωση»! Στην παραμικρή ξαφνική κίνηση του τιμονιού ή με πιο παρατεταμένο φρενάρισμα, η έξοδος από τον δρόμο είναι εγγυημένη.

Όταν η ορατότητα είναι μειωμένη, η συμβουλή μας είναι η μέγιστη ταχύτητα να μην υπερβαίνει τα 50 km/h. Και μάλιστα σε όλους τους τύπους των δρόμων, συμπεριλαμβανομένων των οδών ταχείας κυκλοφορίας, ειδικά όταν η ορατότητα δεν υπερβαίνει τα 50 m. Με αλυσίδες χιονιού, ελάττωσε την ταχύτητα κι άλλα 10 km/h και μην υπερβαίνεις τα 40 km/h.

2. Προσάρμοσε την οδήγησή σου στις στροφές

Καθώς πλησιάζεις σε μια στροφή, επιβράδυνε σταδιακά μέχρι να κινείσαι με «ασφαλή ταχύτητα». Κι όταν στρίβεις το τιμόνι, κράτα την ταχύτητα σταθερή ή μείωσέ την αφήνοντας απλώς το γκάζι. Πάτημα του φρένου ή του γκαζιού θα οδηγήσει σε απώλεια πρόσφυσης.

3. Αντίδρασε με ακρίβεια σε περίπτωση απώλειας πρόσφυσης!

Το πάτημα του φρένου στην παραμικρή ολίσθηση, σαφώς, δεν είναι η σωστή επιλογή στο χιόνι! Αντίθετα, επίλεξε να επιβραδύνεις γλυκά με το συμπλέκτη κατεβάζοντας μια σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Όταν η ολίσθηση προέρχεται από πίσω, γύρνα το τιμόνι προς το αντίθετο μέρος. Εάν είναι οι εμπρός τροχοί που ολισθαίνουν, επανάφερε το αυτοκίνητο στην τροχιά του ήρεμα και γλυκά, μέχρι να ανακτήσει πρόσφυση.

4. Χρησιμοποίησε φρένο-κινητήρα στις κατηφόρες!

Προκειμένου να μην ανέβει η ταχύτητα του αυτοκινήτου και αναγκαστείς να πατήσεις φρένο (που δεν θα κάνει τίποτα μιας και το ABS θα απελευθερώνει τους τροχούς διαρκώς) και τελικά να καταλήξεις σε επικίνδυνη ολίσθηση χωρίς τιμόνι, βασίσου στο φρένο του κινητήρα για να κρατήσεις σταθερή ή και να μειώσεις την ταχύτητα.

Περισσότερα στο ERGO blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*