Επιθετική σύσφιξη της ρευστότητας στις ΗΠΑ προοιωνίζονται τα πρακτικά της Fed

Σε ταχύτερη σύσφιξη της οικονομίας των ΗΠΑ, με γρήγορη συγκέντρωση της πλεονάζουσας ρευστότητας από τις αγορές ομολόγων και χρηματαγορές, πιθανή μείωση ομολόγων και ίσως αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα του αναμενομένου, προσανατολίζουν οι απόψεις των στελεχών της Fed μέσω των πρακτικών στη συνεδρίαση της Επιτροπής που αποφάσισε για τις κινήσεις της Fed το Δεκέμβριο.

Βέβαια άλλο είναι να διατυπώνονται απόψεις και άλλο να λαμβάνονται αποφάσεις. Συχνά η Fed κάνει πολιτική με τα λόγια. Η μείωση των ομολόγων δεν είναι μία πολιτική που θα περάσει εύκολα. Τα πρακτικά δημοσιεύτηκαν μετά από τρεις εβδομάδες και πάγωσαν τις αγορές. Χθες τη Wall Street και σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές. Αξιωματούχοι της Federal Reserve εκτιμούσαν το Δεκέμβριο, ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι «πολύ σφιχτή» και γι αυτό ίσως χρειαστεί η Fed όχι απλώς να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα του αναμενομένου, αλλά και να μειώσει το συνολικό ενεργητικό της προκειμένου να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Δεκεμβρίου.

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν έως πρότινος. Ορισμένοι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι θα μπορούσε να είναι σκόπιμο να αρχίσει η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Fed σχετικά σύντομα μετά την έναρξη των επιτοκιακών αυξήσεων», αναφέρεται στα πρακτικά.

Τα πρακτικά προσφέρουν περισσότερα στοιχεία για τη στροφή της Fed τον προηγούμενο μήνα προς μία πιο επιθετική νομισματική πολιτική. Οι διαμορφωτές πολιτικής της συμφώνησαν να επιταχύνουν το tapering και έβαλαν στο τραπέζι τρεις επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης στη διάρκεια του 2022.

Ωστόσο, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν ότι όχι μόνο συζητήθηκε μία αρχική επιτοκιακή αύξηση, αλλά και εάν θα χρησιμοποιήσει έναν δεύτερο «χαρτί» για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, επιτρέποντας τη μείωση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και των ενυπόθηκων τίτλων.

Η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού είχε αρχίσει να αυξάνεται λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας την επόμενη εβδομάδα για ακρόαση σχετικά με την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη τετραετία ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και είναι πιθανό να αποκαλύψει περισσότερα όσον αφορά την άποψή του για την οικονομία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*