Κλιματική καταστροφή αν δεν δράσουμε έγκαιρα

του Βάιου Κρόκου

Το 2050 ίσως να μην υπάρχουν πόλεις ολόκληρες (ακόμη και στην Ελλάδα), όσο οι φυσικές καταστροφές πληθαίνουν, προβληματίζοντας έντονα ηγεσίες και κοινωνίες. Σοβαροί κίνδυνοι στη χώρα μας είναι κυρίως ο σεισμός, οι πυρκαγιές και οι δασικές πλημμύρες. Προς αυτό το σκοπό απαιτείται ένας συνδυασμός ενημέρωσης, εκπαίδευσης, πρόληψης και καλής προετοιμασίας.

Με αυτές τις σκέψεις, η γενική γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κα Μαργαρίτα Αντωνάκη περιέγραψε το φλέγον ζήτημα των φυσικών καταστροφών – που απασχόλησε ιδιαίτερα έντονα και τους τελευταίους μήνες τη χώρα μας – στο πλαίσιο σχετικού panel στο Olympia Forum.

Ο κ. Αντωνάκη επισήμανε χαρακτηριστικά πως αν δεν δράσουμε έγκαιρα δεν θα μιλάμε για κλιματική αλλαγή και κρίση αλλά για Κλιματική Καταστροφή.

Περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση λέγοντας πως μέχρι τώρα όλα αυτά τα αντιμετωπίζει αποκλειστικά το Κράτος. “Χρειάζεται χρηματοδότηση εκ των προτέρων μέσω της ασφάλισης. Είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης και η συμμετοχή στην ασφάλιση είναι τόσο χαμηλά”, τόνισε. Όπως είπε μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο και το 10% ουσιαστικά οφείλεται στα τραπεζικά δάνεια.

Από την άλλη πλευρά η ΕΑΕΕ έχει προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για κάλυψη ενός ποσοστού των ζημιών από τις εταιρείες και τη συμμετοχή του Κράτους για το υπόλοιπο. Όλα αυτά όμως απαιτούν συμπράξεις (ΣΔΙΤ), μια συζήτηση που στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει.

Πολλοί είναι οι λόγοι που δεν ασφαλιζεται ο κόσμος ενώ και το γεγονός ότι το Κράτος έχει “αναλάβει τα πάντα” δεν βοηθάει στο να δημιουργηθεί μια κουλτούρα ασφάλισης, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό σύμβουλο, Υπεύθυνο Προγράμματος Ασφάλισης Κτιρίων Μελών ΠΟΜΙΔΑ, κ. Νίκο Κεχαγιόγλου

Από την άλλη πλευρά, όπως εξήγησε πολύς κόσμος θεωρεί ότι γλίτωσε από κάποιο κόστος (ασφαλιστήριο ασφάλισης) μιας και δεν του έτυχε κάποια ζημιά. Δεν είναι έτσι όμως, όπως σημείωσε, λέγοντας παράλληλα πως σημαντικές είναι οι δράσεις της ΕΑΕΕ για καλλιέργεια συνείδησης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο ίδιος τόνισε πως είναι λογικό βάσει συγκεκριμένων συνθηκών οι ασφαλιστές να μη μπορούν να ασφαλίσουν τα πάντα.

Τόσο η κα Αντωνάκη όσο και ο κ. Κεχαγιόγλου μίλησαν ειδικότερα για ζητήματα υποχρεωτικότητας (καθολικότητα). Όπως εξήγησαν σε γενικές γραμμές:

Ασφαλίζονται άνθρωποι που βλέπουν ένα ενδεχόμενο πρόβλημα. Όμως, η ασφάλιση σε κατοικίες που μπορεί να βρίσκονται σε ρεματιές, δάση κλπ θα είναι ευνόητα ακριβή. Αν υποχρεωτικά (καθολικότητα) ασφαλιστούν όλοι, τότε θα βοήθησει ώστε να πέσει το ασφάλιστρο χαμηλότερα.

Όπως τονίστηκε, βέβαια, είναι κρίσιμο να μην αντιμετωπίστεί η ασφάλιση ως ένα “χαράτσι”, αλλά να γίνουν κατανοητά τα οφέλη για τις κατοικίες και τη κοινωνία.

Επισημάνσεις από τον Κ. Συνολάκη

Για τα ζητήματα αυτά μίλησε και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης ο οποίος υπερασπίστηκε το ζήτημα των άμεσων εκκενώσεων, όπως συνέβη σε Βόρεια Εύβοια και Βαρυπόμπη φέτος.

Ανέδειξε παράλληλα το γεγονός πως στις ΗΠΑ για παράδειγμα κάποιες Πολιτείες θα αποζημιώσουν για μια φορά και όχι συνέχεια, γεγονός που οδηγεί και τους πολίτες να αναζητήσουν τρόπους ώστε να προστατέψουν την περιουσία τους

Από την άλλη πλευρά, έθεσε άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως:

-Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν Χάρτες Επικινδυνότητας στη χώρα

-Το γεγονός ότι χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια από τις ασφαλιστικές ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατεία π.χ στην ασφάλιση παλαιότερων κατοικιών.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*