Δεν προσελκύει στελέχη η ασφαλιστική αγορά

Οι επαγγελματικές προοπτικές στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης δεν βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των εισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Παρά τον αναγνωρισμένο σημαντικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία και την οικονομία οι πολίτες μάλλον γνωρίζουν λιγότερα από όσα θα μπορούσαν σχετικά με τις ασφαλιστικές ενώ την ίδια ώρα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εργοδοτών στην αναζήτηση ικανών στελεχών και εργαζομένων.

Αυτό αποκαλύπτει πως στην ιδιωτική ασφάλιση υπάρχει κάποιο κενό σημαντικό που στερεί από δυνητικά στελέχη την αγορά και σαφώς θα πρέπει να προσδιοριστεί και εν συνεχεία να καλυφθεί.
Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte «η ιδιωτική ασφάλιση δεν αποτελεί ελκυστικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους. Σε παγκόσμιο επίπεδο – ανάμεσα σε 30 επαγγελματικούς τομείς- βρίσκεται στην 18η θέση στα επαγγέλματα που θα επέλεγαν οι φοιτητές

Στις πρώτες επιλογές των φοιτητων συγκαταλέγονται οι κλάδοι fast Moving Consumer Goods, οι τραπεζες και υπηρεσίες software.
Ειδικά για τον ασφαλιστικό κλάδο, μόνο το 1,4% απάντησε ότι η ασφαλιστική αγορά αποτελεί τον ιδανικό μελλοντικό εργοδότη. Ακόμα και στην Πολωνία που η ασφαλιστική αγορά είναι πιο δημοφιλές επάγγελμα, σε σχέση με άλλες χώρες , το ποσοστό ανήλθε σε 3,4%.
Εύρημα της έρευνας είναι και ότι: το 52% των σπουδαστών που θα επέλεγε τον ασφαλιστικό τομέα και το 52,3% γενικά των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο κύριος στόχος είναι να πετύχουν ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και το 39,1% να μπορούν να ελέγξουν τις ώρες που εργάζονται.
Γενικότερα οι τάσεις των ανθρώπων που θέλουν να μπουν στις ασφαλίσεις καταγράφονται ως εξής: 1. να έχουν ισορροπία προσωπικής ζωής – εργασίας το (52%), 2. εργασιακή σταθερότητα το (50,8%),και 3. να αποκτήσουν σημαντική θέση το (40%.

Βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής: α) χρειάζεται να ενισχυθεί το προφίλ του κλάδου καθώς μεγάλο μέρος των σπουδαστών δεν γνωρίζει μεγάλες ασφαλιστικές. β) οι εταιρείες να ενισχύσουν την παρουσία τους στα πανεπιστήμια γ) να προσελκύσουν περισσότερες γυναίκες, δ) να ανταποκριθεί ο κλάδος στην πρόσκληση ισορροπίας προσωπικού χρόνου και εργασιακού, και ζ) οι κινήσεις των ασφαλιστικών πρέπει να είναι σχεδιασμένες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας.

Στα ευρήματα της έρευνας συγκαταλέγεται και αυτό που δείχνει πώς η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την έρευνα του 2008, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές απέδειξαν ότι μπορούν να αντέξουν στην κρίση περισσότερο από ότι ο τραπεζικός τομέας και θα έπρεπε να είχαν προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως επαγγελματική κατεύθυνση.
Πηγή:DELOITTE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*