Στα 6,21 δισ. ευρώ τα κέρδη της ΑΧΑ το 2017

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα ανακοίνωσε για την οικονομική χρήση του 2017 ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος ΑΧΑ, σε μια θετική εξέλιξη ενόψει της σχεδιαζόμενης εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της μονάδας ασφαλειών ζωής και διαχείρισης ενεργητικού στις ΗΠΑ, κατά το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα καθαρά κέρδη της ΑΧΑ ανήλθαν στα 6,21 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές είχαν κάνει λόγο για κέρδη 5,97 δισ. ευρώ. Η εταιρεία πρότεινε μέρισμα 1,26 ευρώ/μετοχή, αυξημένο κατά 9% σε ετήσια βάση.

«Ο κλάδος ζωής παρουσίασε τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2017», σημείωσε η ΑΧΑ, προσθέτοντας ότι τα κέρδη του ομίλου από τις κύριες δραστηριότητές του ξεπέσαν για πρώτη φορά το φράγμα των 6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6% σε ετήσια βάση.

Εξοδος (και) από το Αζερμπαϊτζάν

Την ίδια στιγμή, η ΑΧΑ ανακοίνωσε την έξοδο της (και) από την αγορά του Αζερμπαϊτζάν (7 χρόνια μετά την είσοδό της στην ασιατική χώρα) στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της και της αποεπένδυσης από χώρες και κλάδους που δεν θεωρεί πρωτευούσης σημασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΧΑ γνωστοποίησε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον επιχειρηματία Elkhan Garibli, βάσει της οποίας ο τελευταίος θα αποκτήσει το 100% της μονάδας γενικών ασφαλειών της ΑΧΑ στο Αζερμπαϊτζάν, που φέρει την επωνυμία AXA MBask Insurance Company OJSC.

Τα δυο μέρη συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν τους όρους και προϋποθέσεις της συναλλαγής, η ολοκλήρωση της οποίας τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*