O κορυφαίος Executive Coach John Mattone στο 21ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG

Η τεχνολογία στο επίκεντρο του 21ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG

Η τεχνολογία και τα νέα εργαλεία δεν μπορούν να επιτύχουν αλλαγές δίχως την αλλαγή κουλτούρας. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα που προέκυψε από τις εργασίες του 21ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού, με θέμα το «digital HR», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία 250 υψηλόβαθμων στελεχών.

Θερμό καλωσόρισμα απηύθυνε ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος της KPMG στην Ελλάδα, ενώ τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο John Mattone, Νο 1 σε Intelligent Leadership και Νο 2 Executive Coach παγκοσμίως. O coach του Steve Jobs δήλωσε ότι «ο ηγέτης δεν πρέπει να παίρνει δεδομένους τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτόν. Χρειάζεται να αγγίζει με το λόγο και τις πράξεις του το μυαλό, την καρδιά και τη ψυχή τους. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω του coaching και της αλλαγής κουλτούρας που έρχεται από τον CEO και τα υψηλόβαθμα στελέχη». Επίσης υπογράμμισε ότι «η θετική σκέψη οδηγεί σε καλή συμπεριφορά, την οποία εκτιμούν οι εργαζόμενοι και αποδίδουν φέρνοντας καλά αποτελέσματα».

Έπειτα ο Nico Orie, Αντιπρόεδρος, HR Strategy & Operations, Coca-Cola European Partners, τόνισε τη σημασία του να εστιάζουν τα στελέχη HR την προσοχή τους στις προσωπικές ανάγκες και στην ενσωμάτωση των ανθρώπων τους. Επίσης, υπογράμμισε ότι η τεχνολογία του HR χρειάζεται να στραφεί γύρω από τη δημιουργία αξίας του ανθρώπινου κεφαλαίου σχετικά με το χρόνο, το ταλέντο και την ενέργεια.

 

N. Orie

Στη συνέχεια μίλησε ο Fons Trompenaars, ιδρυτής της εταιρείας THT και συγγραφέας, ο οποίος επισήμανε ότι ο καλός ηγέτης χρειάζεται να αναρωτιέται τι μπορεί να κάνει ο ίδιος για να αποδώσει καλύτερα ο εργαζόμενός του και να νιώθει ότι η εργασία του έχει νόημα.

Η Γκόλφω Αγαπητού, Assistant General Manager, Head of People Talents, και η Νατάσσα Πασχάλη, Head of People Engagement της Eurobank, στο πλαίσιο ενός διαδραστικού debate, μίλησαν για τον κλυδωνισμό που έφερε η τραπεζική κρίση στον τρόπο αντίληψης των εργαζομένων για το περιβάλλον τους και τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της. «Βρήκε αυτή την πρόκληση ως ευκαιρία να δημιουργήσει νέο όραμα και αξίες με τις οποίες οι άνθρωποί της μπορούσαν να ταυτιστούν», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα τόνισαν πως δημιουργήθηκε ένα εσωτερικό πρόγραμμα επιβράβευσης για τους ανθρώπους που υιοθετούν τις αξίες και τις φέρνουν στο επίκεντρο, δίνοντάς τους το βήμα να αναδείξουν το έργο ή τη δράση για την οποία πιστεύουν ότι αξίζουν αναγνώριση και στο τέλος οι νικητές επιλέγουν οι ίδιο το βραβείο τους.

Ο Αντώνης Ρουσσελιωτάκης, Αναλυτής-Δημοσιογράφος, μίλησε για την έρευνα expense management της Edenred, στην οποία εμφανίζεται μόνο 1 στις 4 επιχειρήσεις να λειτουργεί με πιστωτικές κάρτες για εταιρικά έξοδα, παρά τις ψηφιακές εξελίξεις. Επίσης, δήλωσε ότι ο απολογιστικός ή προκαταβολικός τρόπος εξόφλησης των εξόδων δεν ενδείκνυται, αφού φέρνει τους εργαζομένους σε δύσκολη θέση.

Η Φραγκίσκη Μελίσσα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Vodafone, υπογράμμισε τη σημαντικότητα του agile, η οποία αποτελεί μια νέα τάση ως πρακτική HR και σύμφωνα με την ίδια μπορεί να αποδώσει καλύτερα όταν αλλάζει ο τρόπος σκέψης και όχι όταν απλώς υιοθετούνται νέα εργαλεία.

F. Trompenaars

Η Μαρία Πατακιούτη, Human Resources Head, Greece & Cyprus, AIG Greece, και ο Σπύρος Τάσσης Δικηγόρος LLM, Πρόεδρος ΕΠΠΔΙ, Μέλος ΕΝΠ, co-chair IAPP Greek KnowledgeNet chapter, συζήτησαν από κοινού για το GPDR και το HR και πρότειναν οι εταιρείες να ενισχύσουν τα συμβόλαιά τους με ειδικούς όρους για τη διασφάλιση της εφαρμογής των διατάξεων του κανονισμού, να κάνουν τακτικούς ελέγχους (ασφάλειας, διαδικασιών, δικαιωμάτων πρόσβασης, προμηθευτών) και να δείχνουν μεγάλη προσοχή στη διαφύλαξη και διαχείριση προσωπικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «Digital HR: Ευκαιρία ή απειλή;» με συντονίστρια τη Μαρίκα Λάμπρου, Managing Director, ΚΑΥΚΑΣ, και ομιλητές τους Νίκο Δρανδάκη, Ιδρυτής & CEO, Beat, Στάθα Κρεμμύδα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Νokia, και Άρη Μιχάλη, HR Processes & Information Systems Senior Manager Fixed & Mobile, Όμιλος OTE, επισημάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα του HR δεν χρειάζεται να γίνουν γκουρού της τεχνολογίας, αλλά να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί, όπως για παράδειγμα με τη δημιουργία εταιρικής μνήμης στις εταιρείες, ώστε όταν φεύγει κάποιος η γνώση να μένει και να μη χρειαστεί η εκ νέου ανακάλυψή της.

Τέλος, το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, Διευθυντή Ερευνών, διαΝΕΟσις, ο οποίος αναφερόμενος στη θεωρία της δημιουργικής καταστροφής του Schumpeter τόνισε ότι «για κάθε μια νέα τεχνολογία η οποία δημιουργείται, μια παλιά καταστρέφεται. Σταδιακά τα ανειδίκευτα επαγγέλματα θα τείνουν σε κατάργηση (με την ανάπτυξη αυτοκινήτων δίχως οδηγούς για παράδειγμα), ενώ οι επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης ήδη είναι περιζήτητοι και δυσεύρετοι».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*