Ethniki Asfalistiki, Εθνική Ασφαλιστική, κτίριο

Το παρασκήνιο της ρήξης Exin-Calamos

“Φως” στην διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ της Exin, της νεοφυούς ασφαλιστικής εταιρείας του Matt Fairfield που ήταν η “μπροστάρα” στο σχήμα που διεκδίκησε την Εθνική Ασφαλιστική, και των John Calamos και John Coudounis, εκ των βασικών χρηματοδοτών της Exin μέχρι πρότινος,  ρίχνει ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής ιστοσελίδας Insurance Insider.

Στην αγωγή που υπέβαλαν οι δυο Ελληνοαμερικανοί επενδυτές την περασμένη εβδομάδα (ζητώντας ως γνωστόν από την Exin την επιστροφή ποσού 41,7 εκατ. δολ. εντόκως), ισχυρίζονται ότι η εταιρεία του Fairfield αρνήθηκε να τους δώσει πρόσβαση σε οικονομικές καταστάσεις το 2017 και απαιτούν από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Exin να τους παραδώσει έκθεση ορκωτών λογιστών.

Οι κ.κ. Calamos και Koudounis, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Financial Partners αντίστοιχα, έδωσαν το 2016  δάνειο γέφυρα ύψους 41 εκατ. δολ, στην Exin, το οποίο ο Fairfield εγγυήθηκε προσωπικά. Στο τέλος του 2017 ομως, οι δυο επενδυτές απαίτησαν να δουν οικονομικές καταστάσεις που δεν παρέδωσε η Exin, όπως αναφέρεται στην αγωγή που στρέφεται μόνο κατά της εταιρείας και όχι και κατά του Fairfield προσωπικά.

Μετά από επανειλημμένες οχλήσεις, εκπρόσωποι της εταιρείας του Calamos μετέβησαν στα γραφεία της Exin στη Βαρκελώνη τον Οκτώβριο του 2018 για να εξετάσουν λογιστικά βιβλία και αρχεία. Ομως, η Exin φέρεται να αρνήθηκε να δώσει στα στελέχη της Calamos “πρόσβαση σε ορισμένα αρχεία, τα οποία δικαιούνταν να εξετάσει η Calamos’ στη βάση της δανειακής σύμβασης μεταξύ των δυο μερών.

Η αγωγή αναφέρει ότι από τις 18 Οκτωβρίου η Exin δεν έχει παραδώσει κανένα οικονομικό στοιχείο και γι’ αυτό η Calamos απαιτεί από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Exin να παρουσιάσει έκθεση ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών για τη χρηματοοικονομική της θέση. Οι ενάγοντες ζητούν επίσης από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Exin να εμφανίσει “όλα τα αρχεία” που σχετίζονται με το δάνειο των 41 εκατ. δολ. Και τούτο διότι, χωρίς τα αρχεία είναι αδύνατο για την Calamos να βεβαιωθεί για το “εάν τα κεφάλαια πράγματι χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που προέβλεπε η δανειακή σύμβαση”.

Στην αγωγή αναφέρεται ότι οι Calamos και Koudounis ξεκίνησαν να χρηματοδοτούν την Exin από τον Φεβρουάριο του 2016, με ποσό 15 εκατ. δολ και συνέχισαν να διοχετεύουν κεφάλαια εντός του 2017, με το σύνολο να ανέρχεται στα 41,7 εκατ. δολ. Η  Calamos ισχυρίζεται ότι η Exin αθέτησε τη δανειακή σύμβαση, που προέβλεπε αποπληρωμή του ποσού έως τις 31 Δεκεμβρίου. “Η Exin δεν αποπλήρωσε το δάνειο ως όφειλε έως τις 31 Δεκεμβρίου και δεν έκανε καμία πληρωμή έως την ημερομηνία κατάθεσης της αγωγής”   (6 Φεβρουαρίου) αναφέρεται στο δικόγραφο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*