Εθνική Ασφαλιστική, το θέμα της χρονιάς

της Ελενας Ερμείδου

Για ένα ολόκληρο χρόνο, η Εθνική Ασφαλισιτκή μονοπώλησε το ενδιαφέρον της ελληνικής επιχειρηματικήςς κοινότητας, αλλά  και των ξένων κατά κάποιο βαθμό. Αναμφισβήτητα, υπήρξε το θέμα της χρονιάς.

Κίνα και ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες στο μοίρασμα της πίτας των επενδύσεων και της πώλησης  της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η Ευρώπη διατήρησε ρόλο επιτηρητή. Τα πισωγυρίσματα ήταν πολλά, οι Σύμβουλοι της πώλησης συνέβαλλαν αρκετά, τελικά έφτασε το τέλος του έτους και η Εθνική Ασφαλιστική παραμένει στην θέση της υπό την ‘επίβλεψη’ της Εθνικής Τράπεζας με τις όποιες αλλαγές έγιναν στην σύνθεση του ΔΣ.

EXIN και Gongbao, το φουλ του άσσου για μερικούς, ήταν φουλ του φιάσκου για κάποιους άλλους. Αποδείχτηκε ότι η δεύτερη ομάδα είχε δίκιο. Και, αφού ο επόπτης σφύριζε την λήξη του παιχνιδιού και έβγαζε τους παίκτες εκτός γηπέδου, τότε και οι δύο απειλούσαν και φοβέριζαν για μηνύσεις και προσαγωγές ακόμα και στα διεθνή δικαστήρια (βλ. Gongbao).

Και, οι δύο περιπτώσεις κατέληξαν σε αποτυχία. Και διερωτάται και πάλι κανείς, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες, όσοι τουλάχιστον από τους πολίτες είχαν ενημερωθεί και παρακολουθούσαν το θέμα.

  • Γιατί έγινε όλο αυτό και πώς οι Σύμβουλοι το επέτρεψαν;
  • Ποιος ο ρόλος τελικά των Συμβούλων στην ολοκλήρωση των μεγάλο συναλλαγών;
  • Ακόμα και οι κινέζοι να πληρούσαν τις προϋποθέσεις, θα άφηνε η Ευρώπη να δοθεί στην Κίνα η Εθνική Ασφαλιστικη;
  • Μήπως όλη η ιστορία από την αρχή βγάζει γκρίζο καπνό;

Και από και πέρα τι θα γίνει;

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη πιέζει για την πώληση. Η Εθνική Ασφαλιστική όμως δύσκολα θα πωληθεί. Ποιος θα ‘αξίζει’ τόσο για να την αγοράσει και ποιος θα έχει το ‘κουράγιο’ να διορθώσει κάποιες ατέλειες και να την βγάλει στην αγορά με νέα δομή,  όταν αυτές ήταν πριν πολλά χρόνια λιγότερες και πάλι δεν πωλήθηκε;

Εναπομένει η λύση της δημόσιας εγγραφής. Εκει κάτι μπορεί να γίνει με το δεδομένο ότι μπορεί κάποιοι να πιστέψουν στην μετοχή της και στις μελλοντικές αποδόσεις που θα μπορούσε να γράψει η μετοχή της.

Δεν θα υπάρξει όμως και κάποιο κόστος από την μη πώληση της και την εισαγωγή της στο Χ. Α. , ποιοι θα το φορτωθούν;

Τα πράγματα δεν είναι όμως εύκολα και το 2019 για την Εθνική Ασφαλιστική και την ΕΤΕ θα είναι κρίσιμα.

Και μέσα στο 2019 η Εθνική Ασφαλιστική θα είναι στο επίκεντρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*