Εξαγορές στην Αυστραλία εξετάζει η AIG

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
H American International Group (AIG) φέρεται να έχει βάλει στο «μικροσκόπιό» της ασφαλιστικά στοιχεία ενεργητικού της αυστραλέζικης τράπεζας Commonwealth Bank of Australia (CBA), στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του αμερικανικού ομίλου που χαράσσει ο νέος διευθύνων σύμβουλος Brian Duperreault.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Australian Financial Review, η ΑΙG έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες γενικών ασφαλειών της CBA. Οι σχετικές πληροφορίες έρχονται στο φως μια ημέρα αφότου το πρακτορείο Bloomberg υποστήριξε ότι η AIG είχε εισέλθει σε διαπραγματεύσεις (που δεν τελεσφόρησαν) για την εξαγορά της Voya Financial στις ΗΠΑ, με το δυνητικό τίμημα να εκτιμάται κοντά στα 10 δισ. δολ.
Η μονάδα προσωπικών ασφαλίσεων της CBA «γράφει» ετήσια ασφάλιστρα της τάξης των 616 εκατ. δολαρίων και αποτιμάται κοντά στα 790 εκατ. δολ. Η ΑΙG δραστηριοποιείται ήδη στην Αυστραλία στους κλάδους των γενικών και εμπορικών ασφαλίσεων. Η Australian Financial Review κατονόμασε επίσης την AIG ως δυνητικό αγοραστή του χαρτοφυλακίου ζωής της Suncorp, καθώς και του βραχίονα ασφαλειών ζωής του χρηματοοικονομικού αυστραλέζικου ομίλου AMP.
Ο κ. Duperreault έχει μιλήσει ανοιχτά για τις προθέσεις του να αναπτύξει την AIG τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων αφότου διαδέχθηκε τον Peter Hancock στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού. Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη για τα κέρδη της AIG από τη νέα του θέση τον Μάιο, ο κ. Duperreault είχε τονίσει ότι «δεν ήρθα εδώ για να κατακερματίσω την AIG, αλλά για να την μεγαλώσω», προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζει την αξία που προκύπτει από την δομή της». Υπό την ηγεσία του Hancock, η AIG είχε επικεντρωθεί στις αποεπενδύσεις και τον εξορθολογισμό τον δομών της. Το Σεπτέμβριο του 2016, η εταιρεία πούλησε τη μερίδα του στην Ascot, ασφαλιστική εταιρεία των Lloyd’s, στο Ταμείο Συντάξεων του Καναδά (Canada Pension Plan Investment Board) έναντι 1,1 δισ. δολ.
Σημειώνεται ότι η Αυστραλία είναι μια εξαιρετικά ελκυστική αγορά για τους πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους, καθώς εμφανίζει ταχύτερους ρυθμούς αύξησης της οικονομίας και του πληθυσμού της σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες και έχει σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο. Τους τελευταίους μήνες, ενδιαφέρον για deals στην Αυστραλία έχει εκδηλωθεί από την ΑΙΑ, τη Zurich Insurance και τη Nippon Life. Τώρα, στο παιχνίδι φαίνεται να μπαίνει και η AIG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*