Πάνω από 300 εκατ.οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο

Επιταχύνθηκαν τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών καλύφθηκε ο ποσοτικός στόχος, που είχε τεθεί για τη λήψη της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, κάτι που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Πρόκεται για τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών ενώ τα πλήρη στοιχεία θα εκδοθούν στις αρχές Οκτωβρίου και θα κοινοποιηθούν στους εταίρους, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καμία απολύτως αμφιβολία πως ο στόχος των πληρωμών θα υπερκαλυφθεί και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα ανάψουν το πράσινο φως, για την αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σημειώνεται πως, στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, που εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, με τους ακόλουθους όρους:

• Άμεσα καταβλήθηκε το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ.

• Με το ποσό των 6,9 δισ. ευρώ, θα αποπληρώνονταν χρεολύσια.

• Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, θα διατίθετο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες.

• Το επιπλέον ποσό των 800 εκατ. ευρώ, θα αποδεσμευτεί το φθινόπωρο, εφόσον η Ελλάδα αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, με τη δόση που θα λάβει για το συγκεκριμένο σκοπό.

Σύμφωνα με τους όρους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του γ΄μνημονίου, η Ελλάδα οφείλει να διαθέτει το 80% του ποσού που έχει λάβει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση για τον ίδιο σκοπό.

Επί του προκειμένου, η υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών είναι το ποσό που έλαβε από τον ΕΜΣ τον Ιούλιο για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων ύψους 800 εκατ. ευρώ, να διαθέσει το 80% ήτοι 640 εκατ. ευρώ. Όταν συμπληρώσει το το ποσό των 640 εκατ. ευρώ, θα λάβει και την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, η οποία επίσης θα διατεθεί για πληρωμές ληξιπρόθεσμων.

Μέχρι και τον Αύγουστο, οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες (βασικά του κλάδου υγείας) είχαν φτάσει σε 415 εκατ. ευρώ καθώς πληρώθηκαν 306 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και 109 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο. Απομένει για τον Σεπτέμβριο το ποσό των 225 εκατ. ευρώ, για το οποίο, πληροφορίες του  αναφέρουν ότι έχει ήδη καλυφθεί και οι συνολικές πληρωμές τον Σεπτέμβριο, θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως η δόση των 800 εκατ. ευρώ θα ληφθεί χωρίς κανένα πρόβλημα, πιθανότατα στα μέσα Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποπληρωμή των οφειλών, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην αγορά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*