PwC: IPO “Watch” γ’ 3μηνου 2016

Παρόλο που το τρίτο τρίμηνο ήταν υποτονικό, η ευρωπαϊκή αγορά των αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) φαίνεται να βγαίνει από την αβεβαιότητα, αγγίζοντας τα €25δις το 2016.

Το 3ο τρίμηνο του 2016, τα κεφάλαια από IPOs στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 17% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015 – με το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας να προέρχεται από τις ηπειρωτικές συναλλαγές, με την Nets A/S στη Δανία να αντιπροσωπεύει το 55% των κεφαλαίων που αντλήθηκαν με IPO στην Ευρώπη.

Το Λονδίνο δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα με τα κεφάλαια από IPOs να μειώνονται κατά 50% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015, με τις έξι από τις εννιά τοποθετήσεις στο Λονδίνο να λαμβάνουν χώρα στην Εναλλακτική Αγορά Επενδύσεων (AIM).

Το πρόσφατο IPO της Hollywood Bowl αποτέλεσε τη μεγαλύτερη τοποθέτηση στην Κύρια Αγορά του Λονδίνου από τον Μάρτιο αλλά φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για έντονη δραστηριότητα κατά το 4ο τρίμηνο και το 2017.

Το πρόγραμμα των IPOs που έχουν δρομολογηθεί στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μοιάζει υγιές σε όλους του κλάδους και αγορές, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει ώστε τα κεφάλαια από IPOs να φθάσουν τα €25 δισεκατομμύρια για το έτος.

Παρά την όποια νευρικότητα μετά το δημοψήφισμα για το BREXIT, τα σημάδια υποδεικνύουν μία ανοδική τάση στη δραστηριότητα της αγοράς των IPOs προς το τέλος του 2016 και το 2017, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα IPO Watch της PwC στην Ευρώπη.

Το υποτονικό ξεκίνημα του έτους συνεχίστηκε και στο 3ο τρίμηνο με το χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας να επηρεάζεται αρνητικά από την αναταραχή που προκάλεσε το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασιλείο. Κατά το 3ο τρίμηνο, από τα 52 IPOs που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη συγκεντρώθηκαν 3,8 δις ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 65% σε σχέση με τα 10,9 δις ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τα 95 IPOs του 2ου τριμήνου και πτώση 17% στα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τα 53 IPOs το 3ο τρίμηνο του 2015. Το 3ο τρίμηνο υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερα IPOs τα οποία είτε ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν στην αρχή του τριμήνου, έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Οι ηπειρωτικές συναλλαγές κυριάρχησαν στα Ευρωπαϊκά IPOs με το 55% του 3ου τριμήνου να συγκεντρώνονται από τα IPOs της Nets A/S στο Nasdaq Copenhagen στα τέλη Σεπτεμβρίου, που συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 2,1 δις ευρώ. Πέντε συνολικά IPOs στο ιταλικό χρηματιστήριο Borsa Italiana συγκέντρωσαν έσοδα ύψους 0,8 δις ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 20% του ευρωπαϊκού συνόλου του 3ου τριμήνου, καθοδηγούμενες κατά κύριο λόγο από την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Enav SpA.

Αντίκτυπος στο Λονδίνο

Όπως είχε προβλεφθεί, οι αβεβαιότητες της αγοράς επηρέασαν και τις αγορές του Λονδίνου έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η Κύρια Αγορά υπήρξε υποτονική, με το IPO της  Hollywood Bowl ύψους £181 εκατομμυρίων (€213 εκατομμύρια) στο τέλος του Σεπτέμβρη να αποτελεί τη μεγαλύτερη συναλλαγή μετά το IPO της Metro Bank ύψους £400 εκατομμυρίων (€518 εκατομμύρια) που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο. Το AIM, ωστόσο, εξακολούθησε να προσελκύει μικρότερες εταιρείες με έξι IPOs να συγκεντρώνουν έσοδα της τάξης των £54 εκατομμυρίων (€62εκατομμύρια), δηλαδή μία αύξηση 19% όσον αφορά τα έσοδα και 50% όσον αφορά τον όγκο των συναλλαγών του 3ο τριμήνου του 2015.

Αύξηση των προγραμματισμένων συναλλαγών με ενθαρρυντικό ξεκίνημα στο 4ο τρίμηνο

Στα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017 φαίνεται ότι τα επίπεδα δραστηριότητας IPO θα ενταθούν καθώς εμφανίζονται νέες ευκαιρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτές περιλαμβάνουν τις Pure Gym, TI Fluid Systems, Misys και ConvaTec οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις τους καθώς και η αναμενόμενη απόσχιση της Telefonica από τον βρετανικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας O2.

Στην ηπειρωτική Ευρώπη, η απόσχιση της RWE ύψους €4,5 δις από τη γερμανική εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας Innogy ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση την Παρασκευή, ενώ η Ferrovie Dello Stato Italiane αποτελεί το τελευταίο προγραμματισμένο IPO πολλών δισεκατομμυρίων που προκύπτει από την πρωτοβουλία ιδιωτικοποιήσεων της Ιταλικής Κυβέρνησης και αναμένεται για το 2017.

Ο Mark Hughes, επικεφαλής του τομέα κεφαλαιαγορών της PwC, συνοψίζει:

«Το πρόγραμμα των IPOs είναι ενθαρρυντικό, με μια σειρά πρόσφατων ανακοινώσεων που υποδεικνύουν ότι αναμένεται ένα δραστήριο 4ο τρίμηνο. Ενώ δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει τον πλήρη αντίκτυπο που είχε η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., η αρχική αντίδραση είναι ότι δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο φοβόμασταν.

Είμαστε επιφυλακτικοί ως προς το εάν θα καταστεί δυνατόν να συγκεντρωθούν το 2016 τα μισά από τα €57 δις που συγκεντρώθηκαν από IPOs το 2015, εν τούτοις αναμένουμε τα έσοδα να φθάσουν τα €25 δις».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*