Α. Σαρρηγεωργίου: Κινητήριος δύναμη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας η ασφάλιση

Σε μεταβατικό στάδιο βρίσκεται η ελληνική ασφαλιστική αγορά, με τις εταιρείες να έχουν περάσει πλέον από τη φάση του σχεδιασμού στο στάδιο της προετοιμασίας για το Solvency. Σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλοί είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την εικόνα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, η οποία έχει όλα τα εφόδια για να αναπτύξει τις εργασίες της και να ενισχύσει την αξιοπιστία της. Αυτά ανέφερε ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ στην 16η συνάντηση της Ύδρας, επισημαίνοντας ότι «η ασφαλιστική αγορά αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι ασφαλιστικές είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην γηραιά ήπειρο, με επενδύσεις ύψους 8,5 τρις το 2013, ποσοστό αυξημένο κατά 3,2% σε σχέση με το 2012».

Όπως είπε «η αγορά στην Ελλάδα παραμένει μικρή σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ, με τα ασφάλιστρα να είναι γύρω στο 2,3% του ΑΕΠ. Η ύφεση συνεχίζει να επηρεάζει την απόδοση της ασφαλιστικής αγοράς, και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τους πρώτους έξι μήνες του 2014, η συνολική παραγωγή των ασφαλίστρων μειώθηκε κατά 2,2% (+ 7,6% Ασφάλειες Ζωής -9% Γενικές Ασφάλειες)».

Mέσα από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και τον αυστηρό έλεγχο της ΤτΕ η αγορά ενισχύει την αξιοπιστία της, ωστόσο οι εταιρείες πρέπει να περάσουν και στο στάδιο της αυτορρύθμισης, προκειμένου να ενισχύσουν την προστασία των καταναλωτών και τη διαφάνεια, να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους και να ενισχύσουν τις διαδικασίες λειτουργίας τους. O κ. Σαρρηγεωργίου επίσης ανέφερε:

Κρίσιμα ζητήματα στην ελληνική αγορά είναι:
1. Οι συντάξεις (υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης στην Ελλάδα), όπου η αγορά μπορεί να διαδραματίσει συμπληρωματικό ρόλο με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει
2. Το σύστημα υγείας: Ο έλεγχος του κόστους, η έγκριση ιατρικών πρωτοκόλλων,
η συνεργασία με το Δημόσιο Τομέα (προϋποθέσεις – αμοιβαία κατανόηση των διαφόρων μοντέλο λειτουργίας)
3. Προστασία από φυσικές καταστροφές (σεισμός) : Η δημιουργία ΣΔΙΤ μοντέλο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού

Σε ευρωπαικό επίπεδο η ασφαλιστική παραγωγή κινήθηκε θετικά κατά 2,7% το 2013 και ανήλθε σε € 1.119 τρις. Τα ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη φτάνουν το 7,7%, με διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα – από 1,3% στη Ρουμανία σε 13% στην Ολλανδία. Συνολικά οι ασφαλιστικές κατέβαλαν το 2013 αποζημιώσεις ύψους 943 δις. (€ 618 δισεκατομμύρια στις ασφαλίζεις ζωής και € 325 δισεκατομμύρια στις γενικές ασφάλειες).

Σχετικά με τη Solvency ΙΙ τόνισε πως «οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη έχουν ολοκληρώσει τη φάση του σχεδιασμού και έχουν μεταβεί στο στάδιο της προετοιμασίας για τη μετάβαση τους στο νέο κανονιστικό περιβάλλον., το οποίο απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και κεφάλαια από τις ασφαλιστικές.

Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά υποστηρίζει τους στόχους του Solvency II, που είναι η ενίσχυση της προστασίας των ασφαλισμένων, η εφαρμογή προτύπων διαφάνειας και η εταιρική διακυβέρνηση, η ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τελικά η εξασφάλιση ισχυρής ασφαλιστικής
αγοράς. Στα ζητήματα που δημιούργησαν προβληματισμούς κατά το σχεδιασμό των νέων κανόνων ήταν και το ρίσκο με το οποίο μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες οι ασφαλιστικές. Μετά από παρεμβάσεις, σειρά μέτρων που υιοθετήθηκαν θα προστατεύσουν την ικανότητα των ασφαλιστικών εταιριών να παρέχουν εγγυήσεις, να κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις και να συνεχίσει να λειτουργεί ως παράγοντας σταθεροποίησης και ανάπτυξης στην οικονομία».

Κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα:
– Η ρυθμιστική «χιονοστιβάδα» (130 νόμοι και προτάσεις που αφορούν την ασφάλιση έχουν κατατεθεί στην ΕΕ τα τελευταία 5 χρόνια), η οποία οδηγεί σε γραφειοκρατία και πρόσθετο κόστος για τους ασφαλισμένους
– Η έλλειψη κατανόησης από τους νομοθέτες.
– Οι διαφορές μεταξύ του ασφαλιστικού και του τραπεζικού μοντέλου και η κατ’ επέκταση ανάγκη για διαφορετική μεταχείριση.
– Ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, όπως το μέλλον των συντάξεων (σημαντικές νομοθετικές εξελίξεις σχετικά με την οδηγία Παροχή Θεσμικών Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΟRP) είναι σε εξέλιξη, για τη λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων (πυλώνας 2)), η εξασφάλιση της διαφάνειας σε επενδυτικά προϊόντα (PRIIPs – δέσμες επενδυτικών προϊόντων και Επενδυτικών Προϊόντων Ασφαλίσεων με βάση), η δομή των εποπτικών αρχών και η Οδηγία για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, IMD2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*