Κυβέρνηση και τράπεζες προβληματίζουν το Χ.Α.

Η προηγούμενη εβδομάδα (-7,35%) ήταν η δεύτερη χειρότερη του 2014 μετά την εβδομάδα 12/5-16/5 (-8,68%).
Οι τελευταίες ρευστοποιήσεις οδήγησαν τον βασικό δείκτη στην κρίσιμη περιοχή των 1.220 μονάδων.

Το κρίσιμο τεχνικό σημείο της αγοράς είναι η ζώνη των 1.200-1.180 μονάδων, που αν διασπαστούν καθοδικά, θα αυξήσουν τις πιθανότητες του αρνητικού σεναρίου στο χρηματιστήριο, με επόμενη στήριξη τις 1.140 μονάδες.
Το κλίμα έχει χαλάσει μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία ήταν αρνητική για τις τράπεζες, καθώς προσδιόριζε κεφαλαιακό έλλειμμα 6 δισ. ευρώ, ενώ και οι τζίροι υποχώρησαν αισθητά, γεγονός που αποτυπώνει ότι η αγορά έχασε τη δυναμική της.

Επιπλέον, η φιλολογία για πιθανό κούρεμα μέρους των επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας για τις τράπεζες, που θα κληθούν οριστικά να απεμπολήσουν κάποιου ύψους απαιτήσεις τους, ενόψει μάλιστα των νέων stress test του φθινοπώρου.

Εν τω μεταξύ, ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή, ανέβασε το ύψος των «κόκκινων» δανείων στα 77 δισ. ευρώ.

Στο τραπεζικό κλάδο με την αυξημένη βαρύτητα στους δείκτες, η έκθεση της S&P όπου κατηγοριοποιεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου, επιδεινώνει τις ανησυχίες ενόψει των stress test της ΕΚΤ το προσεχές φθινόπωρο.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα κινηθούν μεταξύ 2,5 με 5,5 δισ. στα stress test της ΕΚΤ και η εξέλιξη αυτή βάζει σε ανησυχία τους επενδυτές, αποδεικνύοντας ότι ίσως χρειαστεί και τρίτο κύμα ανακεφαλαιοποίησης.

Ένα από τα βασικά προβλήματα της αγοράς είναι τα διστακτικά βήματα της κυβέρνησης στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Η έγκριση της πώλησης της μικρής ΔΕΗ θα είναι το πλέον σημαντικό ζήτημα, καθώς θα καταμετρήσει στους επενδυτές εξωτερικού τον βαθμό επιθυμίας για ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Η περιοχή των 1.180-1.190 μονάδων θα πρέπει να λειτουργήσει σαν στήριξη σε περίπτωση οριστικής διολίσθησης από τις 1.220 (φίλτρο δύο ημερών), αφού εκεί συναντάμε τους ΚΜΟ 200 ημερών, ενώ είναι και το 50% της διόρθωσης της ανοδικής κίνησης από τις 1.066 στις 1.328 μονάδες.

Η αγορά πρέπει άμεσα να επανέλθει πάνω από το επίπεδο των 1.250 μονάδων και με τζίρο υψηλότερο των 100 εκατ. ευρώ.
Όσο παραμένουμε πάνω από αυτά τα επίπεδα παραμένει σε ισχύ το ανοδικό σενάριο προσέγγισης των υψηλών του έτους στις 1.380 μονάδες μέσα στο καλοκαίρι.

Ο δείκτης των τραπεζών διέσπασε τη στήριξη των 177 μονάδων και πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει τις 163 μονάδες για να μην επιστρέψει στα χαμηλά του Μαΐου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*