της Ελενας Ερμείδου
Μετά την αναβολή της IDD, σειρά φαίνεται να παίρνουν τα IFRS 17. Τα λόμπυ των ασφαλιστών αρχίζουν να δρουν και να ασκούν πιέσεις, εκφράζοντας αμφιβολίες για τα νέα πρότυπα που υπόσχονται ότι θα φέρουν την επανάσταση στα λογιστήρια.
Το γενικό μοντέλο των IFRS 17 εστιάζει σε γενικές γραμμές στην μέτρηση αξίας όλων των συμβολαίων σε παρούσες αξίες ταμειακών ροών, εξαιρώντας τους μελλοντικούς κινδύνους και συνυπολογίζοντας μελλοντικές ταμειακές ροές. Κάθε μεταβολή στις ταμειακές ροές θα καταχωρείται ανάλογα είτε κέρδος, είτε ζημιά. Οσο για τα κέρδη θα υπολογίζονται μετά την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών.
Με άλλα λόγια οι εποπτικές αρχές δεν θα αξιολογούν την κερδοφορία συνολικά, αλλά άμεσα και μελλοντικά για κάθε συμβόλαιο. Πρακτικά ασφαλιστικές οι οποίες μπορεί σήμερα να βγάζουν κέρδη μπορεί να βγάλουν ζημιές με τα IFRS 17 ή θα πρέπει να προσαρμόσουν τις επενδυτικές τους πολιτικές.
Η Βρετανία που συνήθως πρωτοστατεί ήδη ξεκίνησε τον «αγώνα». Στο «γήπεδο» μπήκε και η Munich Re η οποία καταγγέλλει ότι οι μεταβολές στα λογιστικά συστήματα θα κοστίσουν δισεκατομμύρια ευρώ, ζητώντας παράταση.
Οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα κουβαλώντας ήδη το βάρος του Solvency και των προσαρμογών, των συνεχιζόμενων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, έχουν να πουν κάτι; Δεν έχουν ακουστεί να λένε ακόμα κάτι.