Αφιέρωμα στους Οικονομικούς Διευθυντές (CFOs) – μέρος α
Έντονες προκλήσεις, κρίσιμα ζητήματα, σημαντικές ευκαιρίες και προβληματισμοί συνθέτουν το νέο περιβάλλον δράσης των οικονομικών διευθυντών στον κλάδο των ασφαλειών. Από τη μια πλευρά, νέα κανονιστικά πρότυπα και από την άλλη το προβληματικό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Capital controls, ανεργία, υψηλή φορολογία, ασάφεια και οι παραβιάσεις των κανόνων και της νομοθεσίας δυσκολεύουν τις επόμενες κινήσεις των οικονομικών διευθυντών, οι οποίοι πλέον, για να είναι σε θέση να δώσουν υπεραξίες στην εταιρεία, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να διαθέτουν σύνθετη σκέψη και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
της Έλενας Ερμείδου
Η αυστηροποίηση των κανόνων, η τυποποίηση των επαναλαμβανόμενων διαδικασιών, οι νέες τεχνολογίες, τα νέα χρηματοοικονομικά πρότυπα αποτελούν νέους αναδυόμενους κινδύνους ή κρυφές ευκαιρίες, και για ποιους;
Στα ερωτήματα αυτά απαντούν στο ρεπορτάζ του iw οι κύριοι Παναγιώτης Σωτηρχέλλης, προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών, ARAG SE, Γεώργιος Α. Καλπάκος, οικονομικός διευθυντής, Δύναμις Ασφαλιστική, Στέφανος Βερζοβίτης, μέλος ΔΣ και γενικός διευθυντής Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών, Ευρωπαϊκή Πίστη, Martin Hargas, γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Όμιλος Interamerican, Θανάσης Πρόιος, οικονομικός διευθυντής, Interlife Ασφαλιστική, Ταξιάρχης Κωνσταντόπουλος, οικονομικός διευθυντής, Prime Insurance.
Παναγιώτης Σωτηρχέλλης / ARAG: Χωρίς αξιόπιστη πληροφόρηση και ορθή αξιολόγηση κινδύνου δεν υπάρχει ασφαλιστικό επιχειρείν
Το θέμα είναι να μην υπάρχει επικάλυψη, να μην υπάρχει επανάληψη και να υπάρχει όσο γίνεται σταθερό περιβάλλον. Το ζητούμενο δεν είναι η αυστηροποίηση των κανόνων, αλλά το αν οι κανόνες είναι λογικοί και ξεκάθαροι. Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υπήρχαν από παλιά, όμως αν από χρόνια υπήρχε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, αν δεν υπήρχαν οι απίστευτα πολλές και απρόβλεπτες φορολογικές αλλαγές, και με ένα φιλικό προς την επιχείρηση περιβάλλον, όλα θα ήταν πιο εύκολα.
iw? Ποιες είναι οι προκλήσεις των οικονομικών διευθυντών στον ασφαλιστικό κλάδο;
Παναγιώτης Σωτηρχέλλης: Μέσα σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όπου οι απαιτήσεις για μια πετυχημένη εταιρική διακυβέρνηση είναι ούτως ή άλλως αυξημένες, σύνθετες και απρόβλεπτες, τα νέα λογιστικά πρότυπα, η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή οδηγία ασφάλισης Solvency ΙΙ και οι αδιάκοπες φορολογικές αλλαγές είναι μερικά μόνο στοιχεία που δείχνουν πόσο έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις των εταιρειών από τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η οικονομική διεύθυνση, όντας δίπλα στη διοίκηση, αναζητά διαρκώς τις σωστές απαντήσεις στα ερωτήματα, τις λύσεις στα προβλήματα και στην οργάνωση των αναγκαίων αλλαγών για προσαρμογή, προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει την αξία της επιχείρησης και, αν είναι δυνατόν, να την αυξήσει.
Πρωτίστως, λοιπόν, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο αντικείμενό της, έχει αξιόπιστους συνεργάτες, διαχειρίζεται τους κινδύνους, ελέγχει το κόστος, επεξεργάζεται προτάσεις, προσπαθεί να στηρίζει, όπου είναι δυνατό, τα άλλα τμήματα της επιχείρησης, αναζητά τη γρήγορη και ξεκάθαρη πληροφόρηση, μια διαδικασία μάθησης χωρίς τέλος. Στις μικρές επιχειρήσεις, όπου το προσωπικό είναι εξ ανάγκης περιορισμένο, πέραν της οργάνωσης και του ελέγχου των παραπάνω, προστίθενται και οι ανάγκες εκτέλεσης των εργασιών.
Η επιτυχής διαχείριση των πολύπλοκων απαιτήσεων, στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων που θέτει η επιχείρηση μέσα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον, είναι η πρόκληση.
iw? Πώς επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότητα στον κλάδο ενόψει των συνεχών μεταβολών και των νέων λογιστικών προτύπων; Τι σημαίνουν όλα αυτά για εσάς, τους οικονομικούς διευθυντές;
Π.Σ.: Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη της στοιχειώδους ζητούμενης αποτελεσματικότητας είναι η μελέτη και ερμηνεία νόμων, κανόνων και πληροφοριών, η ανταλλαγή απόψεων με ειδικούς συνεργάτες, η οργάνωση και ο έλεγχος λειτουργίας των αναγκαίων αλλαγών, η αξιοποίηση, όπου είναι δυνατόν, της τεχνολογίας και του ανθρώπινου δυναμικού, η διαρκής εκπαίδευση των ιδίων και, όπου χρειάζεται, των συνεργατών του οικονομικού τομέα.
iw? Τι σημαίνει για εσάς αυστηροποίηση των κανόνων; Ποιες είναι οι επιδράσεις της;
Π.Σ.: Σε ένα ευνομούμενο κράτος, οι νόμοι, οι κανόνες, τα χρονοδιαγράμματα έχουν λογική, και η εφαρμογή τους από όλους είναι απαραίτητη για να κυλάει ομαλά η κοινωνική και οικονομική ζωή. Άλλως, ως κοινωνία, οδηγούμαστε στο χάος. Το αυτό και σε μια επιχείρηση. Αυτά έμαθα, αυτά υπηρετώ και αυτός είναι και ο λόγος που παρέμεινα, εδώ και πολλά χρόνια, σ’ αυτήν την ευρωπαϊκή εταιρεία. Η τήρηση των κανόνων από όλους είναι το αυτονόητο, και η μη τήρηση έχει συνέπειες. Το πρόβλημα με την πατρίδα μας είναι πως κανόνες και οι νόμοι ανέκαθεν παραβιάζονταν ατιμωρητί από τους επιτήδειους, έφτασαν να μην αφορούν εμάς, αλλά τους άλλους, η παιδεία δεν μας βοήθησε και, τελικά, βιώνουμε κάτι που δεν μας αρμόζει.
Στο παρελθόν, η μη τήρηση των κανόνων από κάποιους της ασφαλιστικής αγοράς δυστυχώς κόστισε σε όλη την ασφαλιστική αγορά. Κατά την άποψή μου, το θέμα δεν είναι η αυστηροποίηση των κανόνων, μα το αν οι κανόνες είναι λογικοί και ξεκάθαροι. Να μην υπάρχει επικάλυψη, να μην υπάρχει επανάληψη και να υπάρχει, όσο γίνεται, σταθερό περιβάλλον.
iw? Πόσο σημαντική είναι η πληροφόρηση για τα χρηματοοικονομικά αναλογιστικά ζητήματα και τους κινδύνους;
Π.Σ.: Μιλάμε για τη ζωή της ασφαλιστικής επιχείρησης, για το ρίσκο σε όλο του το μεγαλείο, και η μέγιστη δυνατή πληροφόρηση για την πρόβλεψη και τη διαχείρισή του είναι ζητούμενο. Είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση των κινδύνων που αναλαμβάνονται, και ιδιαίτερα για τα επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα. Είναι όμως εξίσου σημαντική για τις επενδύσεις της εταιρείας. Χωρίς αξιόπιστη πληροφόρηση και ορθή αξιολόγηση κινδύνου, δεν υπάρχει ασφαλιστικό επιχειρείν.
iw? Πόσο εφικτά και ρεαλιστικά είναι τα χρονοδιαγράμματα;
Π.Σ.: Η αλματώδης αύξηση της τεχνολογίας έκανε επιτακτική την ανάγκη για ταχύτερη πληροφόρηση και στα αποτελέσματα, και αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Το faster and faster δεν είναι σημερινό, είναι ζητούμενο, ακούγεται και θα ακούγεται ολοένα και συχνότερα. Αν από χρόνια υπήρχε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, αν δεν υπήρχαν οι απίστευτα πολλές και απρόβλεπτες φορολογικές αλλαγές, και με ένα φιλικό προς την επιχείρηση περιβάλλον, όλα θα ήταν πιο εύκολα. Εκτιμώ πως η εξοικείωση με το Solvency II θα οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο τη ζωή στις επιχειρήσεις, και τα χρονοδιαγράμματα δεν θα φαντάζουν ανέφικτα.
iw? Οι τυποποιημένες, αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιτυγχάνουν σε όλους τους τομείς σωστό αποτέλεσμα;
Π.Σ.: Αποτελούν σημαντικά εργαλεία σε αρκετούς τομείς μιας ασφαλιστικής εταιρείας, είναι όμως εργαλεία που τα χρησιμοποιούν άνθρωποι. Ο άνθρωπος με γνώση, με πειθαρχία, με καλή διάθεση, ο άνθρωπος που τιμά τον εργασιακό του χώρο, ο σωστά αμειβόμενος, και με την αναγνώριση που του αρμόζει από την επιχείρηση στην οποία εργάζεται, αυτός είναι στο κέντρο, και πρέπει, νομίζω, ο προβολέας να πέσει επάνω του.
iw? Τι σημαίνουν για εσάς οι νέες τεχνολογίες και τι προσδοκάτε από τις ψηφιακές λύσεις;
Π.Σ.: Σημαίνουν ευκολία και ταχύτητα στην εξεύρεση της πληροφορίας, στην επεξεργασία των δεδομένων, στην υποστήριξη της λήψης αποφάσεων, στην επικοινωνία. Σημαίνουν ακόμα την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς σε πλήθος θεμάτων.
iw? Ποιες θα είναι οι επόμενες επενδύσεις σας και τι προσδοκάτε από αυτές;
Π.Σ.: Στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση του προσωπικού, για να έχουμε τα σωστά εργαλεία και το προσωπικό που θα τα χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος και προς εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας. Η διεθνής μας καταγωγή, άλλωστε, δικαιολογεί μια διεθνοποιημένη αντίληψη για θέματα οργάνωσης και εκπαίδευσης με τις βέλτιστες πρακτικές.
iw? Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CFO;
Π.Σ.: Να είναι γνώστης του αντικειμένου, να συμμετέχει στη ζωή της επιχείρησης, στη διαμόρφωση των αποφάσεων, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα συνεισφέρουν στη λήψη τους, να ενδιαφέρεται για τη μεγιστοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της επιχείρησης σε όλα τα επίπεδα, να έχει ικανότητες ανάλυσης, λογική, ικανότητα ανάπτυξης δεσμών εμπιστοσύνης και συνεργασιών, να παράγει αξία για την επιχείρηση και να την επικοινωνεί εντός και εκτός, να ακούει και να φροντίζει για την πρόοδο των συνεργατών του. Να μη φοβάται να αναγνωρίσει πως δεν γνωρίζει τα πάντα και, πάνω από όλα, να είναι έντιμος και να έχει ήθος.