back to top
24.4 C
Athens
Τρίτη 5 Μαΐου 2026

Μεταρρυθμίσεις και βασικοί άξονες για την κοινωνική ασφάλιση

Για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για θέματα των αρμοδιοτήτων τους, ενημέρωσαν την Τρίτη 14/05 τα μέλη της Επιτροπής ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νικόλαος Μηλαπίδης.

Όπως εξήγησαν, οι βασικοί άξονες πολιτικής του υπουργείου συμπεριλαμβάνουν την ενίσχυση της σταθερότητας και τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του δεύτερου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης και του e-ΕΦΚΑ, την αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων και τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία.

- Advertisement -

Με την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του ν. 5078/2023, δόθηκε μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά, επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, αυξήθηκε το επιτρεπόμενο όριο οφειλών για συνταξιοδότηση από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ και εφαρμόστηκε ενιαία η προϋπόθεση της 15ετούς ασφάλισης στο κλάδο της επικουρικής ασφάλισης για την παροχή σύνταξης.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «ιδιαίτερη μέριμνα έχει επιδειχθεί για την αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων μέσα από έκτακτα μέτρα, όπως η χορήγηση έκτακτων βοηθημάτων 150 ευρώ, 200 ευρώ και 300 ευρώ, αλλά και μακροπρόθεσμα, μέσω διαδοχικών αυξήσεων των συντάξεών τους και, συγκεκριμένα, 7,75% για το 2023 και 3% για το 2024, αλλά και από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και την άρση της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων και την αντικατάστασή της με ειδικό πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ.

- Advertisement -

Ανάλογη μέριμνα έχει επιδειχθεί και προς τα άτομα με αναπηρία μέσα από την ψηφιοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών πιστοποίησης αναπηρίας, τη δημιουργία Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Αναπηρίας, την ενιαιοποίηση στο 50% του ποσοστού αναπηρίας που απαιτείται για τη λήψη σύνταξης, αλλά και την ενίσχυση των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ, προκειμένου η διαδικασία πιστοποίησης να ολοκληρώνεται ευκολότερα και γρηγορότερα. Σημειώνεται πως, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης στους ανάπηρους συνταξιούχους, χωρίς να χάνουν τη σύνταξή τους και χωρίς την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ.

Από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν η σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική με τη δημιουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, που μακροχρονίως θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας μας, αλλά και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της επαγγελματικής ασφάλισης».

Κλείνοντας, τόσο ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τσακλόγλου, όσο και ο γενικός γραμματέας, κ. Μηλαπίδης, αναφέρθηκαν στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον ενιαίο κανονισμό παροχών σε χρήμα και τον ενιαίο κανονισμό για τις συντάξεις και τις παροχές αναπηρίας και σε δύο μεγάλα έργα του e-ΕΦΚΑ: τη δημιουργία νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των όλων των ασφαλισμένων του φορέα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφάλιση ημερήσιου επιδόματος ασθενείας, πώς αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους τους οι Ελβετοί

Πολλοί εργοδότες συνάπτουν ομαδική ασφάλιση για να καλύψουν αυτόν τον κίνδυνο και να προσφέρουν καλύτερη προστασία στο προσωπικό τους

Μ. Θεμιστοκλέους και Π. Δημητρίου συζήτησαν για τις συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε υγεία και ασφάλιση

Παρακολουθήστε το βίντεο της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative Forum 2025

Το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΔΕΚΑ έρχεται 26-27/9 στη Θεσσαλονίκη

Το συνέδριο, με θέμα τις εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις, θα πραγματοποιηθεί στο ΕΒΕΘ με ελεύθερη συμμετοχή - Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Η σημασία της συμμετοχής των νέων στο συνταξιοδοτικό σύστημα: Μαθήματα από την Ευρώπη και η ελληνική πραγματικότητα

Για τους νέους Έλληνες, η σύνταξη φαντάζει μακρινό και δυσνόητο ζήτημα, ενώ οι συχνές αλλαγές στο πλαίσιο προκαλούν αβεβαιότητα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αλλεργίες και οδήγηση – ένας υποτιμημένος κίνδυνος την άνοιξη

Ειδικοί, όπως η Apeiron Insurance Project, επισημαίνουν ότι το πρόβλημα συγκέντρωσης συχνά επιδεινώνεται από τη χρήση αντιισταμινικών φαρμάκων

Stress Meter 2026: Πόσο στρεσαρισμένοι είμαστε στην Ελλάδα

Τα ευρήματα έρευνας των ΕΠΑΨΥ και Uber δείχνουν ότι το άγχος για τους περισσότερους αποτελεί καθημερινότητα – Ποιοι οι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου

Ο χάρτης πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 8 Μαΐου

Συνολικά 91.703.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 107.160 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών

ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπανικολάου» δημιουργούν νέο Ειδικό Κέντρο για βαλβιδοπάθειες στη Θεσσαλονίκη

Η νέα δομή αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες ασθενών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

ΕΕΑ για 4ημερη εργασία: «Να δρούμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας»

Το Επιμελητήριο διακρίνει πιθανότητες υλοποίησης σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά ύστερα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Στρατηγική συνεργασία με τον Νικήτα Ε. Κουτσουράη ανακοίνωσε η Karavias

Το έμπειρο στέλεχος θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία