Σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας υπάρχουν συνεχώς ενδείξεις αυξανόμενων «κινήσεων» κατά των εμβολίων, παρά το αδιαμφισβήτητο – κατά γενική ομολογία – όφελος του εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες, καθώς η πρόληψη της νοσηρότητας και θνητότητας από τα λοιμώδη νοσήματα με τους εμβολιασμούς θεωρείται το σπουδαιότερο επίτευγμα του 20ου αιώνα. Αν και στην Ελλάδα τα περιστατικά άρνησης των βασικών εμβολιασμών παραμένουν περιορισμένα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, οι παιδίατροι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς έχουν σε υψηλό ποσοστό τη φροντίδα των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων, γεγονός που τους επιβάλλει να ενημερώνουν για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των εμβολίων αλλά και να την υπερασπίζονται.
Σε μια προσπάθεια να βάλει γονείς και άλλους νόμιμους κηδεμόνες σε θέση ευθύνης, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία απέστειλε στα μέλη της επιστολή με την οποία τα καλεί να ζητούν εφεξής τη συμπλήρωση Φόρμας Άρνησης Εμβολιασμού (επισυνάπτεται). Η φόρμα δημιουργήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕΠ, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης Αμερικανικής και η συμπλήρωσή της προφανώς είναι προαιρετική. Ο στόχος των παιδιάτρων με αυτή την κίνηση είναι διττός: από τη μία οι γονείς θα αναλογιστούν τι ακριβώς αρνούνται και πιθανώς να αναθεωρήσουν την άποψή τους, από την άλλη οι ίδιοι οι παιδίατροι ως επαγγελματίες θα έχουν στα «χέρια» τους ένα αποδεικτικό εφόσον αυτό ζητηθεί από οποιονδήποτε.
Η Εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα άρνησης εμβολιασμού στο ιατρείο επαφίεται αποκλειστικά στην διαχειριστική ικανότητα του κάθε παιδιάτρου και την σχέση που έχετε με τους γονείς του παιδιού. Η φόρμα άρνησης αποτελεί στην ουσία μια διαδικασία που μπορείτε να επικαλεστείτε για να πείσετε τους γονείς ότι είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη ο μη εμβολιασμός των παιδιών τους και ότι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτή υπογράφοντας το έγγραφο αυτό».
Σύμφωνα, πάντως, με την Πολιτεία το βάρος για να αντιμετωπιστούν οι αντι-εμβολιαστικές θέσεις, οφείλει να «πέσει» στην ενημέρωση.
«Αποτελεί προσδοκία στον 21ο αιώνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις στη γενετική να δοθεί η δυνατότητα του ελέγχου σε γονιδιακό επίπεδο της πιθανότητας κινδύνου από τα εμβόλια. Μέχρι τότε οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να παρουσιάζουν αξιόπιστα, κατανοητά, επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη από τους εμβολιασμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΕΕΛΠΝΟ. Παράλληλα, σημειώνει πως θα πρέπει να διαφυλαχθούν τα ατομικά δικαιώματα, η αυτονομία και η ελευθερία της επιλογής, εξηγώντας πως «η προσπάθεια πρέπει να στοχεύει στην προώθηση και όχι στην επιβολή εμβολιαστικών προγραμμάτων, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο κράτος και τα προγράμματα δημόσιας υγείας».
ΠΗΓΗ: virus.com.gr