Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά, που για έβδομη συνεχή χρονιά εκπονεί η KPMG. Η παρουσίαση έγινε στο Athenaeum Intercontinental Athens Hotel με την παρουσία 100 περίπου στελεχών του κλάδου.
H έκθεση αυτή αποσκοπεί στην ενημέρωση των ασφαλιστικών εταιρειών και των στελεχών τους σχετικά με τις εξελίξεις και τους κινδύνους στην ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία, καθώς και τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων των εταιρειών ιδιωτικής ασφάλισης. Όπως δε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβάνει την ετήσια έρευνα για την ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, με στοιχεία της χρήσης που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Για πρώτη φορά φέτος, η έρευνα της KPMG περιλαμβάνει και χρηματοοικονομική ανάλυση επί των πρώτων καταστάσεων φερεγγυότητας των εταιρειών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν τον Μάιο του 2017, με στοιχεία της χρήσης που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2016, έχοντας ως στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του αναγνώστη.
Ομιλητές ήταν έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη της KPMG από διαφορετικά τμήματα της εταιρείας, ώστε να καλύψουν έναν διευρυμένο κύκλο θεμάτων της αγοράς.
Ο κύριος ομιλητής και οικοδεσπότης της εκδήλωσης Φίλιππος Κάσσος, Γενικός Διευθυντής, Τμήμα Ελέγχου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων της KPMG, τόνισε πως η αύξηση της παραγωγής μετά από 6 χρόνια συνεχούς πτώσης δείχνει πως οι καταναλωτές αρχίζουν ξανά να εμπιστεύονται την ιδιωτική ασφάλιση και στρέφονται σε προϊόντα υγείας και ασφαλίσεις ζωής συνδεόμενων με επενδύσεις. Αντίθετα, ο έντονος ανταγωνισμός στο αυτοκίνητο με τη συνεχή μείωση των τιμολογίων οδηγεί σε ένα παιχνίδι μηδενικού αποτελέσματος, όπου δεν φαίνεται να κερδίζει κανείς. Από την άλλη πλευρά, η ανοδική πορεία του δείκτη ζημιών στο αυτοκίνητο αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε νέες τιμολογιακές πολιτικές.
Σχολιάζοντας τις εκθέσεις φερεγγυότητας, ο κ. Κάσσος σημείωσε ότι αν και προέκυψαν πολλά ερωτηματικά ως προς το περιεχόμενό τους, παρατηρήθηκε ότι το όφελος από διασπορά/διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου ανήλθε στο 37% και φτάνει ως το 46% για μικτές επιχειρήσεις, που αποτελεί από μόνο του κίνητρο για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Το επίπεδο φερεγγυότητας κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα (165%), ενώ η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών παραμένει ισχυρή. Τα όποια «πλεονάζοντα» κεφάλαια ανάλογα με τις επενδυτικές προτιμήσεις των μετόχων θα διοχετευθούν είτε σε νέες επενδύσεις, για αυτούς που βλέπουν θετικά την πορεία της ελληνικής αγοράς, είτε σε επιστροφή κεφαλαίων για τους λιγότερους αισιόδοξους παίκτες.
Ο Γιώργος Ραουνάς, Γενικός Διευθυντής, Συμβουλευτικό Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων της KPMG, ανέλυσε τις απαιτήσεις του Νέου Κανονιστικού Πλαισίου (PRIPS, IDD), το οποίο έχει στόχο τόσο την ανάδειξη και λειτουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς όσο και την προστασία των ασφαλισμένων και των επενδυτών.
Ο Γιάννης Αχείλας, Γενικός Διευθυντής, Φορολογικό Τμήμα της KPMG, κάλυψε όλη την θεματολογία περί φορολογίας των ασφαλιστικών εταιρειών. «Η φορολογία αποτελεί συνήθως καυτό θέμα για τις οικονομικές υπηρεσίες των ασφαλιστικών εταιρειών και όχι μόνο. Οι νέες υποχρεώσεις, οι συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας αλλά και τα σημαντικά πρόστιμα που εμπλέκονται δημιουργούν πονοκέφαλο για τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με θέματα φορολογίας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αχείλας.
Τη σκυτάλη πήρε η Λιάνα Κοσμάτου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της CPA Law, Δικηγορική Εταιρεία (μέλος του Διεθνούς Νομικού & Φορολογικού Δικτύου της KPMG), όπου ανέπτυξε εκτενώς τις συνέπειες της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα στοιχεία των πελατών μας. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως σημαντικά πρόστιμα και κυρώσεις θα υποβληθούν σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των εταιρειών με τον κανονισμό GDPR.
Τέλος, η Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, παρουσίασε τις τάσεις και πολιτικές αποδοχών (HR Metrics, αυξήσεις αποδοχές, πολιτική bonus, κ.ά.), τις πολιτικές παροχών (ασφάλεια ζωής, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, εταιρικά αυτοκίνητα, κλπ.), καθώς και τα μισθολογικά αποτελέσματα ανά θέση εργασίας (βασικές και μεταβλητές αποδοχές, ετήσιες αποδοχές, παροχές).
Με ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον ασφαλιστικό κλάδο έκλεισε ο Φίλιππος Κάσσος, Γενικός Διευθυντής, Τμήμα Ελέγχου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων της KPMG: «Συμφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών είναι να δουν τις νέες προκλήσεις του κλάδου, τόσο από το νέο κανονιστικό πλαίσιο όσο και από τη διείσδυση της τεχνολογικής καινοτομίας, ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Στις αποφάσεις των διοικήσεων σε θέματα συμμόρφωσης, αλλά και υιοθέτησης καινοτομικών πρακτικών, συμβάλλουν στρατηγικές όπως: η σωστή και έγκυρη προετοιμασία, η ουσιαστική χρήση των δεδομένων, η προτεραιότητα στους πελάτες τους και όχι στο προϊόν, η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και λύσεων, η επαναξιολόγηση του εργατικού δυναμικού, η επαναξιολόγηση της μετάλλαξης των δομών και διαδικασιών της επιχείρησης και η συνεργασία με “έξυπνους” συνεργάτες.
»Με δεδομένη την ανάγκη των εταιρειών για περαιτέρω ανάπτυξη μέσω στοχευμένων επενδύσεων που πιάνουν τόπο, σας διαβεβαιώνω πως στην KPMG διαθέτουμε όλο το εύρος των εξειδικευμένων συμβούλων με τεχνογνωσία που καλύπτει όλη τη βεντάλια των λύσεων στα θέματα που σας απασχολούν και υπηρεσίες που προσδίδουν αξία στην επιχείρησή σας».
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της KPMG: