Σοβαρές παραλείψεις διαπιστώνει κανείς στον Άτλαντα Υγείας, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων και δεικτών που αναπτύχθηκε ως τεχνολογική μετεξέλιξη του Υγειονομικού Χάρτη του Υπουργείου Υγείας και η οποία δίνει γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας. Σκοπός της είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην τεκμηριωμένη διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, στην επαφή και επικοινωνία των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στις ίδιες τις δημόσιες υπηρεσίες μεταξύ τους.
Υπό αυτό το πρίσμα, η συλλογή πληροφοριών από όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, του ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, καθώς και τις αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά όχι από τους ΟΤΑ που εκπονούν προγράμματα υγείας, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Έτσι, στις διαθέσιμες Υποδομές Υγείας δεν μπορεί κανείς να εντοπίσει τα Δημοτικά Ιατρεία που, όπως είναι γνωστό, παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.
Για να επιβεβαιώσουμε ότι πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα, μετά από την ”Αναζήτηση μέσω κριτηρίων” ή ”Χάρτης” (α΄ τρόπος) επιχειρήσαμε και ”Αναζήτηση γύρω από σημείο” ή ”Τι βρίσκεται κοντά” (β΄ τρόπος), γνωρίζοντας ότι σε απόσταση 500 μέτρων από το στίγμα μας στο χάρτη (οδός Σαρανταπόρου) βρίσκεται Δημοτικό Πολυιατρείο. Για μία ακόμη φορά, ο συγκεκριμένος όρος αναζήτησης δεν έδινε αποτελέσματα. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν η κατηγορία «Δημοτικό Ιατρείο” δεν προβλέπεται καν (Screenshot 1 & 2). Κάτι το οποίο μπορεί κανείς να διαπιστώσει, άλλωστε, και στην ”Επεξήγηση Κατηγοριών Σημείων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας” στην επιλογή ”Πληροφορίες”.
Aν παρ’ ελπίδα η εφαρμογή συλλέγει πληροφορίες και από τους ΟΤΑ, αλλά η αναζήτηση που κάναμε για κάποιο λόγο δεν έδωσε τα σχετικά αποτελέσματα, τότε είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι στο σχεδιασμό του Άτλαντα Υγείας, αφού δοκιμάσαμε κάθε πιθανό συνδυασμό αναζήτησης και όλοι απέβησαν άκαρποι.
Screenshot 1
Screenshot 2
Κάνοντας μια παρένθεση στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα Ιατρεία του δήμου Αθηναίων παρέχουν μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας (ΠΦΥ) σε όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που είναι άτομα ανασφάλιστα ή «χωρίς χαρτιά». Ορισμένα από αυτά, μάλιστα, έχουν αναπτυχθεί σε Πολυιατρεία που λειτουργούν σε 12ωρη βάση (8 π.μ. με 8 μ.μ) και παρέχουν εκτίμηση των αναγκών υγείας των πολιτών, σχεδιασμό και υλοποίηση μέτρων για την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας (π.χ. υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής περίθαλψης, παρακολούθηση χρονίων πασχόντων, κ.ά.).
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε, πάντως, ότι μέρος της χρηματοδότησής των Δημοτικών Ιατρείων (π.χ. μισθοί προσωπικού) καλύπτεται από πόρους του ΕΣΠΑ. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με τους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ).
Μερικώς ενημερωμένα Στατιστικά
Επιστρέφοντας στον Άτλαντα Υγείας, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και η απουσία ιδιαίτερα σημαντικών Στατιστικών Στοιχείων, όπως είναι οι Δείκτες Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας και Εμβολιαστικής Κάλυψης του Πληθυσμού, τη στιγμή που η χώρα μαστίζεται από επιδημία ιλαράς.
Υπενθυμίζεται πως η νόσος πλήττει κυρίως μικρά παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970, χωρίς ιστορικό νόσου, που έχουν εμβολιαστεί ατελώς.
Απόντες από τον Άτλαντα Υγείας είναι, επίσης, οι Δείκτες Αξιολόγησης Παροχής των Υπηρεσιών Υγείας αλλά και οι Δείκτες Οικονομικής Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας. Οι δύο αυτές κατηγορίες και μαζί τους οι Δείκτες Ζωοανθρωπονόσων και οι Δείκτες Επαγγελματικών Νοσημάτων και Ατυχημάτων, αναφέρεται πως βρίσκονται ”υπό κατασκευή”.
Αν αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σύγχρονα δεδομένα ή πως τα διαθέσιμα δεδομένα είναι ελλιπή, ή αν υπάρχουν αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η καταχώρησή τους, είναι κάτι που μόνο το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ το γνωρίζουν. Οι υπόλοιποι στους οποίους η εφαρμογή απευθύνεται, προς το παρόν, βρίσκονται ”στο σκοτάδι”.