back to top
27.1 C
Athens
Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

«Δαμόκλειος σπάθη» η αύξηση του ΦΠΑ στην Υγεία

της Βασιλικής Αγγουρίδη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Ιδιωτικές κλινικές για τις επιπτώσεις μιας αύξησης στον ήδη δυσβάστακτο όπως το χαρακτηρίζει ο ιδιωτικός τομέας υγείας, Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Μετά τη δημοσίευση της πρότασης του Μαξίμου προς τους «θεσμούς» (που απερρίφθη), οι «σειρήνες» που ηχούν, περί ένταξης των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, έχουν πολλαπλασιαστεί.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) κατέγραψε τις ενστάσεις, την αγωνία και τον προβληματισμό των επιχειρήσεων στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας σε επιστολή με παραλήπτες τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και την αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού.
«Όπως και για άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων, ο ΦΠΑ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη βιωσιμότητα των ίδιων των μονάδων υγείας του ιδιωτικού τομέα, κυρίως γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα κόστος που περνάει άμεσα στον ασθενή, την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ δεν επιστρέφει τα ποσά που πρέπει, αλλά τα χρεώνει στο claw back», εξηγεί στο Virus ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Β. Μπαρδής.
Αντί για αναπτυξιακός οδηγός και «μαγνήτης» προστιθέμενης αξίας, με μέτρα και αποφάσεις όπως η αύξηση του ΦΠΑ, ο ιδιωτικός τομέας υγείας οδηγείται στο περιθώριο και στην επιχειρηματική αφάνεια, σύμφωνα με τον κ. Μπαρδή.
Στην επιστολή ο ΣΕΚ ενημέρωσε τους υπουργούς για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές κλινικές, τόσο εξαιτίας των claw back και rebate, όσο και λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.
Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας είναι η «χαριστική βολή» για τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας.
Στην πρόταση, που δημοσίευσε η Καθημερινή, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις υπηρεσίες υγείας, αλλά σημειώνεται πως στο 23% υπάγονται όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, αφού έχει αναφερθεί στους άλλους δύο χαμηλότερους ΦΠΑ. Τώρα, οι υπηρεσίες υγείας είναι στο 13%.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται:
«Οι τρέχοντες συντελεστές 6,5%,13%, 23% θα διαφοροποιηθούν σε 6%, 13%, 23%. Το 6% αφορά σε φάρμακα, βιβλία, θέατρο. Το 13% αφορά σε εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, ενέργεια, ύδρευση, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Το 23% αφορά σε όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων επεξεργασμένων και άλλων ειδών διατροφής (περίπου 28% της κατηγορίας τροφίμων, όπως π.χ. θαλασσινά (εκτός ψαριών), έτοιμα γλυκά και μαρμελάδες, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένα φαγητά, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, σοκολάτες, έτοιμες σάλτσες κλπ).
«Μια ενδεχόμενη αύξηση θα διογκώσει το πρόβλημα, όταν, αυτή την περίοδο, από όλες τις μονάδες επιχειρείται μια εξωστρεφής προσπάθεια ανάπτυξης τους ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, επιφέροντας σημαντικά έσοδα. Μια επιβάρυνση με έναν τέτοιο συντελεστή δεν θα επιτρέψει σε αυτές τις προσπάθειες να αποδώσουν», σημειώνει στο Virus ο πρόεδρος του ΣΕΚ.
Την ίδια ώρα, ο μεγάλος μας ανταγωνιστής στην περιοχή, η Τουρκία, διαπρέπει στον ιατρικό τουρισμό. Εντάσσοντας τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας στο 8% κατάφερε να εξασφαλίζει 2,5 δισ. δολάρια ετησίως.
Στην επιστολή ο ΣΕΚ τονίζει ότι το μέτρο, αν εφαρμοστεί, θα είναι «κοινωνικά άδικο», αφού οι υπηρεσίες υγείας σε ιδιωτικές κλινικές θα καταστούν «απαγορευτικές για τους μη προνομιούχους». «…Η Υγεία δεν είναι προϊόν πολυτελείας. Είναι ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό και αυτό αντανακλάται πλήρως στη σημερινή τιμολογιακή μας πολιτική, που επιτρέπει την πρόσβαση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στις ιδιωτικές κλινικές η επιβάρυνση από το ΦΠΑ έχει διπλή επίπτωση, όπως εξηγείται και στην επιστολή, τόσο στο κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας, όσο σε βάρος του ασθενούς. Οι μεν ιδιωτικές κλινικές καταβάλλουν τον ΦΠΑ που τις αφορά, ο δε ΕΟΠΥΥ τα ποσά του ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει με βάση τα υποβληθέντα τιμολόγια τα συμπεριλαμβάνει στο claw back και δεν τα αποδίδει. Αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κόστος, που δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ασθενή.
«Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι το μέτρο αναπόφευκτα θα επιβαρύνει τις δημόσιες δομές με τεράστιο αριθμό ασθενών, στερώντας από ορισμένους ασφαλισμένους κρίσιμες υπηρεσίες υγείας που αυτή τη στιγμή αδυνατεί να προσφέρει, ή προσφέρει οριακά το ΕΣΥ, αναφέρεται.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται επίσης ότι «το μέτρο είναι ανακόλουθο με την πρακτική των μελών της Ε.Ε., όπου οι υπηρεσίες υγείας είτε εξαιρούνται από τον ΦΠΑ, είτε επιβαρύνονται με μειωμένους συντελεστές».
«Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα βάλει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας και ότι ταυτόχρονα, θα σημάνει τη de facto κατάρρευση της αξιόλογης προσπάθειας ανάπτυξης και εξωστρέφειας που γίνεται με όχημα τον Ιατρικό Τουρισμό», τονίζεται.
Για το ΣΕΚ το μέτρο είναι «οικονομικά αναποτελεσματικό».
«…Απευθύνουμε έκκληση να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, λάθη με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Ευελπιστούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με γνώμονα την πραγματική ανάπτυξη, την προστασία του αγαθού της Υγείας και τη διαφύλαξη των χιλιάδων θέσεων εργασίας που προσφέρουν οι επιχειρήσεις μας», καταλήγει στην επιστολή του ο ΣΕΚ.
«Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που μπορεί να αποδώσει», τονίζει στο Virus ο πρόεδρος του ΣΕΚ, προσθέτοντας πως «πρέπει να παρασχεθούν «εργαλεία» στον ιδιωτικό τομέα ώστε να φέρει την ανάπτυξη που είναι σίγουρο ότι μπορεί», κατέληξε.

- Advertisement -

 

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Με 200% ζημιές στην υγεία, η ασφαλιστική αγορά που πάει;

Η μεγαλύτερη νίκη της ασφαλιστικής αγοράς είναι, να μπορέσει να συγκεντρώσει όλη της δύναμη για να μείνει ΕΚΕΙ που είναι και να κάνει ΕΔΩ αυτό που πρέπει να κάνει

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση κρατά τα μπόσικα στην υγεία

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση νομοτελειακά θα πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τις ιδιωτικές κλινικές για τα ασφαλιστήρια υγείας

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ψάχνει να τα βρει με τις ασφαλιστικές

Μετά από δύο χρόνια σιωπής οι ιδιωτικές κλινικές δείχνουν ότι κάνουν ένα βήμα πίσω και θέλουν να τα βρουν με τις ασφαλιστικές.

Μέτρα ΤΩΡΑ για τον κλάδο Υγείας

Για όλες τις πτυχές του προβλήματος των ασφαλίστρων υγείας μίλησαν εκτενώς θεσμικοί παράγοντες και στελέχη της αγοράς από την Ύδρα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

11th ΜedTech: Ποιες μεταρρυθμίσεις έχει ανάγκη η αγορά ιατροτεχνολογικών

O κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τεχνολογίας αιχμής και την προσαρμογή των υποδομών ώστε να γίνει αποδεκτή

Ά. Ευθυμίου: Επανυπολογισμός συντάξεων ΤΣΠ-ΕΤΕ και ψηφιοποίηση εργασιακού βίου μέσω ΤΝ

Δηλώσεις για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, την επιστροφή ποσών από συνταξιούχους του ΤΣΠ-ΕΤΕ και τη μειωμένη ανεργία έκανε η υφυπουργός

Νέο deal στον ασφαλιστικό κλάδο

Η ΜΑΡΤΕΝ Insurance Risk Consultants εξαγοράστηκε από το SRS Group που ανήκει στον Όμιλο Ardonagh Group.

ΕΦΚΑ: Μαζί θα καταβάλλονται κύριες και επικουρικές συντάξεις

Στόχος η απλοποίηση της διαδικασίας και η καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων - Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Αυγούστου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

11th ΜedTech: Ποιες μεταρρυθμίσεις έχει ανάγκη η αγορά ιατροτεχνολογικών

O κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τεχνολογίας αιχμής και την προσαρμογή των υποδομών ώστε να γίνει αποδεκτή

Ά. Ευθυμίου: Επανυπολογισμός συντάξεων ΤΣΠ-ΕΤΕ και ψηφιοποίηση εργασιακού βίου μέσω ΤΝ

Δηλώσεις για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, την επιστροφή ποσών από συνταξιούχους του ΤΣΠ-ΕΤΕ και τη μειωμένη ανεργία έκανε η υφυπουργός

Τι έχουμε μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, Κίνας και Γαλλίας

Insurance Europe, Solvency II: Ισορροπία για να συμβάλουμε στους ευρωπαϊκούς στόχους

Η ομοσπονδία διαβλέπει ευκαιρία αντιμετώπισης μιας υπερβολικά συντηρητικής εποπτείας, ώστε να απελευθερωθούν πολύτιμα κεφάλαια

Νέο deal στον ασφαλιστικό κλάδο

Η ΜΑΡΤΕΝ Insurance Risk Consultants εξαγοράστηκε από το SRS Group που ανήκει στον Όμιλο Ardonagh Group.