back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Μία νέα εταιρεία πέφτει θύμα ransomware κάθε 10 δευτερόλεπτα

Εκθετική δείχνει να είναι η αύξηση της δράσης του ψηφιακού εγκλήματος εν μέσω της πανδημίας και της ραγδαίας ψηφιοποίησης της καθημερινότητας. Πλέον, ο πλανήτης αντιμετωπίζει καθημερινά πάνω από 100.000 κακόβουλους ιστότοπους και 10.000 νέα κακόβουλα αρχεία.

Στο μεταξύ, σχεδόν μία στις δύο εταιρείες έχει τουλάχιστον έναν υπάλληλο, που έχει κατεβάσει μια κακόβουλη εφαρμογή για κινητά. Την ίδια στιγμή, 9 στους 10 οργανισμούς έχουν βιώσει μια απόπειρα εκμετάλλευσης μιας υπάρχουσας ευπάθειας την οποία γνωρίζουν.

- Advertisement -

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνει το Security Report (Έκθεση Ασφάλειας) της Check Point. Η νέα έκθεση δείχνει πώς το ψηφιακό έγκλημα εκμεταλλεύεται την πανδημία του COVID-19, για να στοχεύσει επιχειρηματικούς τομείς.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εξ αποστάσεως εργασίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του κυβερνοεγκλήματος. Οι hackers αύξησαν τις επιθέσεις “thread hijacking” σε  εξ αποστάσεως εργαζόμενους, για να κλέψουν δεδομένα ή να διεισδύσουν σε δίκτυα χρησιμοποιώντας τα trojans Emotet και Qbot, τα οποία επηρέασαν το 24% των οργανισμών παγκοσμίως. Οι επιθέσεις εναντίον συστημάτων απομακρυσμένης πρόσβασης, όπως το RDP και το VPN, παρουσίασαν επίσης σημαντική αύξηση.

- Advertisement -

Επιπρόσθετα, αυξήθηκαν οι επιθέσεις Double-extortion Ransomware. Το 3ο τρίμηνο του 2020, σχεδόν τα μισά περιστατικά ransomware αφορούσαν στην απειλή της αποκάλυψης δεδομένων, που είχαν κλαπεί από τον οργανισμό – στόχο. Κατά μέσο όρο, ένας νέος οργανισμός πέφτει θύμα ransomware κάθε 10 δευτερόλεπτα παγκοσμίως.

Στο στόχαστρο τα νοσοκομεία

Κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων παρατηρείται και σε νοσοκομεία. Το 4ο τρίμηνο του 2020, οι επιθέσεις (ειδικά οι επιθέσεις ransomware) σε νοσοκομεία είχαν αυξηθεί κατά 45%, παγκοσμίως. Κι αυτό καθώς οι εγκληματίες πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις λύτρων λόγω των πιέσεων από υποθέσεις COVID-19.

Στόχος παραμένουν και οι κινητές συσκευές. Το 46% των οργανισμών το 2020 είχε τουλάχιστον έναν υπάλληλο στο δυναμικό του, που έχει κατεβάσει μια κακόβουλη εφαρμογή για κινητές συσκευές, η οποία απειλεί τα δίκτυα και τα δεδομένα τους. Η αυξημένη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου lockdown οδήγησε, επίσης, στην ανάπτυξη Trojan για mobiles με στόχο τραπεζικές και προσωπικές πληροφορίες.

Στόχος το cloud

“Η υιοθέτηση Cloud προηγείται της ασφάλειας”, διαπιστώνουν οι ερευνητές. “Τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού των οργανισμών αναπτύχθηκαν ως απάντηση στην πανδημία τόσο, όσο θα αναμενόταν να γίνει μέσα σε πέντε χρόνια, αλλά η ασφάλεια στο cloud εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα ανησυχία για το 75% των επιχειρήσεων”, σημειώνει η μελέτη.

Επίσης, πάνω από το 80% των επιχειρήσεων διαπίστωσε ότι τα υφιστάμενα εργαλεία ασφαλείας τους, δεν λειτουργούν καθόλου ή έχουν περιορισμένες λειτουργίες στο cloud, δείχνοντας ότι τα προβλήματα ασφάλειας σε αυτό θα συνεχιστούν το 2021.

“Οι επιχειρήσεις, παγκοσμίως, εξεπλάγησαν με την ταχύτητα της ψηφιακής αλλαγής το 2020: εκτιμάται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει προχωρήσει έως και επτά χρόνια. Ταυτόχρονα, οι απειλητικοί παράγοντες και οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο άλλαξαν επίσης την τακτική τους, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις αλλαγές με έντονες επιθέσεις σε όλους τους τομείς”, καταλήγει η Check Point.

Πηγή: sepe.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ανεξέλεγκτα τα Remcos και RansomHub

Η Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), κορυφαίος πάροχος πλατφόρμας κυβερνοασφάλειας που υποστηρίζεται από AI

Munich Re: Επικίνδυνη η Τεχνητή Νοημοσύνη

Το Voice Engine του OpenAI, επικίνδυνο για γενική κυκλοφορία. Περιορισμένος ο ρόλος της Ασφάλισης.

Uber, Airbnb, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέοι κίνδυνοι

Η κοινή χρήση υπηρεσιών, όπως η Uber και η Airbnb μεταφέρουν τους ατομικούς κινδύνους στους εμπορικούς κινδύνους, καθώς η ασφάλιση των κινδύνων που αναδύονται δεν παρέχεται στις ατομικές γραμμές.

Οι επιθέσεις Ransomware αποτελούν σοβαρή απειλή για τις ΜμΕ

Γνωρίζατε ότι αν κλείσουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ΑΕΠ και οι παγκόσμιες οικονομίες θα κατέρρεαν; Οι ΜΜΕ αποτελούν θεμελιώδες μέρος της καρδιάς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday

Το 2024, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 38 εκατομμύρια επιθέσεις phishing από εγκληματίες του κυβερνοχώρου, οι οποίοι εμφανίζονταν ως γνωστά καταστήματα

Εβδομάδα Cyber Security Awareness για τους ανθρώπους της Generali

Πιστή στη δευσμευσή της να προστατεύει τους ανθρώπους που την εμπιστεύονται η Εταιρεία επενδύει στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων της.

HOWDEN: Νέο πρόγραμμα cyber κινδύνων, νέα εποχή για την αγορά

Νέο πρόγραμμα κάλυψης cyber κινδύνων έβγαλε προς διάθεση στην αγορά η Howden σε συνεργασία με την Safe Security με την υποστήριξη των Mosaic Insurance, Chubb και Liberty Specialty Markets

Ποιοι πουλάνε cyber στην Ελλάδα, οι τράπεζες, ή οι ασφαλιστές και τι καλύπτουν;

Ποιοι, καθημερινά αναρωτιέμαι πουλάνε ασφάλιση cyber κινδύνων στην Ελλάδα; Οι τράπεζες ή οι ασφαλιστικές και τι κίνδυνους καλύπτουν;

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται για την ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ από τις αρχές 2025 

Η επιχειρηματική δικαίωση του Ν. Μακρόπουλου ως βασικού μετόχου και  σε έναν μεγάλο όμιλο  

Οι τρεις προτάσεις της ΕΑΔΕ στο υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Η ΕΑΔΕ κρίνει αναγκαίατ η διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης οχημάτων με την προσθήκη των κινδύνων από σεισμό και χαλαζόπτωση

H EAEE χορηγός στην εκδήλωση του ΟΠΑ για τη βράβευση του εθελοντισμού

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) επιβράβευσε 115 εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 για την προσφορά τους

Karavias Underwriting Agency: Αύξηση των ορίων στις εγγυητικές επιστολές

Στόχος της Karavias Underwriting Agency όλα αυτά τα χρόνια, είναι να δημιουργεί και να εξελίσσει καινοτόμα προϊόντα

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΥΡΩΠΗ Holdings θα εισέλθει προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α 

Η «ΕΥΡΩΠΗ Ηoldings» θα προχωρήσει στην προσυμφωνημένη εξαγορά της "Ευρώπη Ασφαλιστική" μέχρι τις αρχές του 2025 και θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου