Ενστάσεις εκφράζει η Insurance Europe για το προσχέδιο των κανονιστικών τεχνικών προδιαγραφών (Regulatory Techical Standards-RTS) στον κανονισμό για τα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση (Packaged Retail Investment and Insurance-Based Investment Products- PRIIP’s). Εκτιμά ότι το Εγγραφο Βασικών Πληροφοριών (Key Information Document ή ΚΙD) που εμπεριέχει τις προδιαγραφές αυτές έχει σοβαρά λάθη στο σχεδιασμό του και θα μπορούσε να αποδειχθεί παραπλανητικό για τους καταναλωτές. Ως εκ τούτου, ζητά παράταση της προθεσμίας για την υιοθέτησή του ώστε να διορθωθούν τα λάθη.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών, το προσχέδιο του ΚΙD που υποβλήθηκε στην Κομισιόν από τις τρεις εποπτικές αρχές της ΕΕ, δηλαδή την EBA (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή), την EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων) και την ESMA (Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών) δεν είναι κατάλληλο για τα βασισμένα σε ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα.
Το KID αποτελεί κεντρικό στοιχείο του κανονισμού για τα PRIIP’s. Σκοπός του είναι να παρέχει στους καταναλωτές σαφείς πληροφορίες για τους διαφορετικούς τύπους επενδυτικών προϊόντων. Ωστόσο, επειδή το προσχέδιο του KID δεν εξηγεί με ορθό τρόπο τα βασισμένα σε ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα, οι καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να προβούν σε ουσιαστική σύγκριση των προϊόντων αυτών.
“H Insurance Europe ανησυχεί ότι οι καταναλωτές κινδυνεύουν να λάβουν εσφαλμένες πληροφορίες για τα ασφαλιστικά προϊόντα, τα οποία θα εμφανίζονταν πιο ακριβά και πιο επικίνδυνα από ότι πραγματικά είναι”, σχολιάζει η γενική διευθύντρια της Insurance Europe Michaela Koller.
Τα βασισμένα σε ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα παρέχουν ασφαλιστική προστασία που δεν ενσωματώνεται σε άλλα επενδυτικά προϊόντα. Επειδή όμως αυτό δεν αναλύεται σωστά στο προσχέδιο του Εγγράφου Βασικών Πληροφοριών, τα PRIIP’s φαίνονται ακριβότερα, αφού δεν εξηγείται ότι τα άλλα προϊόντα δεν εμπεριέχουν αυτή την πρόσθετη προστασία.
Επιπροσθέτως, το προσχέδιο του KID δεν παρουσιάζει σωστά τον κίνδυνο των PRIIP’s. Η σχετική οδηγία προβλέπει έναν δείκτη που να μπορούν να καταλάβουν εύκολα οι καταναλωτές. Ομως, η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για να καταλήξουμε στον δείκτη αυτό δεν είναι η ενδεδειγμένη για βασισμένα σε ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα και ως αποτέλεσμα υπερτιμά τον κίνδυνο.
“Είναι ανησυχητικό ότι το προσχέδιο του KID δεν επιτυγχάνει τον στόχο του να είναι σύντομο και εύκολα κατανοητό. Μόλις συμπληρωθεί, είναι σίγουρο ότι δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο”, λέει η κ. Koller. Αντίθετα με τις υποθέσεις εργασίας της Κομισιόν, ο ασφαλιστικός κλάδος δεν μπορεί να δρομολογήσει άμεσα την εφαρμογή του KID γιατί η διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο (που μπορεί να εγκρινει ή να απορριψει την οδηγία) δεν θα λάβει χώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επομένως, στο καλύτερο σενάριο, αυτό αφήνει μόνο 3 μήνες στον κλάδο να υιοθετήσει το KID έως την 31 Δεκεμβρίου 2016.
“Η πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών είναι ζωτικής σημασίας. Επομένως, τα βασισμένα σε ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα πρέπει να εξηγηθούν σε βάθος, το ίδιο και ο κίνδυνος που ενσωματώνουν. Ο ασφαλιστικός κλάδος χρειάζεται επίσης επαρκή χρόνο για να προγραμματίσει, να δοκιμάσει και να υιοθετήσει το KID με τον σωστό τρόπο, ώστε να επιτύχει τους σκοπούς του και να επιτρέψει στους καταναλωτές να συγκρίνουν και να κατανοήσουν καλύτερα τα προϊόντα αυτά. Επομένως, απαιτείται μια παράταση ενός έτους για την εφαρμογή της οδηγίας για τα PRIIP’s ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές”, καταλήγει η κ. Koller.