Παίρνουν μπρος οι ασφάλειες, στο ταμπλό ο κλάδος αεροσκαφών

της Ελενας Ερμείδου

Ρυθμό καθοδικής τροχιάς έχει πάρει η αστική ευθύνη οχημάτων στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, κλείνοντας στο -4%  για το διάστημα Ιανουάριος, Μάρτιος 2021 – Ιανουάριος, Μάρτιος 2020.

Η πτώση αντισταθμίζεται από την μεγάλη άνοδο που καταγράφουν οι λοιποί κλάδοι κατά ζημιών, +6,4%. Τα ασφάλιστρα των κλάδων διαμορφώθηκαν στα 177.445.207 ευρώ και 379.540.536 αντίστοιχα, οδηγώντας το κλάδο κατά ζημιών να κλείσει με θετικό πρόσημο στο +2,9% συνολικά στα 556.985.743 ευρώ.

Σημαντική η άνοδο +14,3% έγραψαν οι ασφαλίζεις ζωής διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα του κλάδου στα 518.715.753 ευρώ. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για τα ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε 8,1% φτάνοντας το 1.075.701.497 ευρώ.

Στο κλάδο ζωής ταυτόχρονη άνοδο έγραψαν τόσο οι ασφαλίσεις ζωής όσο και οι ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις , +8,4% στα 338.136.587 και +43,2% στα 129.200.797 αντίστοιχα.

Στον κλάδο κατά ζημιών μέγα αρνητικό ρεκόρ είχαν οι ασφαλίσεις αεροσκαφών με -99,7% και η αστική ευθύνη από αεροσκάφη  με -44%. Ρεκόρ έγραψαν για μία ακόμα φορά οι εγγυήσεις, ξεπερνώντας όλους τους επιμέρους κλάδους στο +115,5%. Κατά τα λοιπά οι υπόλοιποι τομείς εμφανίζουν θετικές επιδόσεις και σημάδια ανάκαμψης.

Παίρνουν θέσεις  απέναντι στους  αερομεταφορείς οι μεσίτες ασφαλίσεων

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα ο κλάδος ασφάλισης αεροσκαφών και οι αστικές ευθύνες από αεροσκάφη. Τα ασφάλιστρα των αεροσκαφών μηδενίστηκαν λόγω των της απαγόρευσης των μετακινήσεων, της απαγόρευσης των επαγγελματικών ταξιδίων και ταξιδίων αναψυχής.

Στα μέσα του 2020 σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις τιμολογίων με τους αντασφαλιστές να σκληραίνουν την στάση τους και να πιέζουν για αυξήσεις ωστόσο στα τέλη του 2020 ανακόπηκε η ανοδική πορεία των τιμολογίων καθώς αρκετοί αερομεταφορείς δεν είχαν και λόγο να πληρώνουν αυξημένα τιμολόγια μία και τα αεροσκάφη βρίσκονταν στο έδαφος.

Από τον Απρίλιο ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση με τους αερομεταφορείς να εκτελούν πτήσεις ενώ με την ολική επαναφορά του κλάδου των αερομεταφορών ως προς τις πτήσεις τα ασφάλιστρα θα αναπροσαρμοστούν. Ήδη έχει ξεκινήσει η φάση των αναπροσαρμογών με αρκετούς μεσίτες ασφαλίσεων να υπογράφουν τιμολόγια και ανάλογα με την περίπτωση.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η πορεία που θα ακολουθήσει ο κλάδος ζωής, αν θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της παραγωγής αλλά και ο κλάδο αυτοκίνητου.  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα τελευταία χρόνια στον κλάδο παρατηρείται σταδιακή μείωση του συνολικού δείκτη αποθεματικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*